‘MEGA’ poruka Dalaj Lame: Europa je za Europljane; izbjeglice bi trebale obnoviti svoju domovinu

Paul Bois

Screenshot: YouTube/Dalai Lama

Progresivci vole Dalaj Lamu, tibetanskog duhovnog vođu koji propovijeda o reinkarnaciji u potrazi za Nirvanom. Ali neće voljeti ono što ima reći o europskoj migrantskoj krizi. To ide nekako ovako: MEGA – Make Europe Great Again!

Govoreći na konferenciji u Švedskoj prošle srijede, Dalaj Lama je rekao da izbjeglice s Bliskog istoka trebaju raditi na obnovi svojih domovina jer “Europa pripada Europljanima”.

Dok je bivši dobitnik Nobelove nagrade za mir suosjećao s problemima izbjeglica, pa čak i izjavio da je Europa “moralno odgovorna” pomoći onima koji se suočavaju s “opasnostima po život”, naglasio je kako bi konačna igra trebala biti rehabilitacija njihovih domovina, a ne migracija u Europu.

“Primite ih, pomozite im, educirajte ih … ali na kraju oni bi morali razvijati svoje vlastite zemlje”, rekao je 83-godišnji duhovni vođa, koji se i sam može poistovjetiti s njihovim neprilikama, pošto je morao pobjeći iz glavnog grada Lhase kako bi pobjegao od kineskog progona — komunističke zemlje koja je okupirala suverenu zemlju Tibet još 1950. godine.

“Mislim da Europa pripada Europljanima”, rekao je. “Oni bi u konačnici trebali obnoviti vlastite zemlje.”

France 24 izvijestio je da je Dalaj Lama izrekao svoje komentare “tri dana nakon što je krajnje-desna populistička stranka Švedskih demokrata ostvarila napretke na općim izborima u zemlji, održanima u nedjelju”.

“Anti-imigracijska stranka završila je na trećem mjestu, iza socijaldemokrata premijera Stefana Lofvena i opozicijskih konzervativaca Moderata, u skandinavskoj zemlji koja je 2015. godine primila najviše zahtjeva za azil po glavi stanovnika u Europi”, izvijestio je France 24.

Dalaj Lama već prije je bio uvučen u politički nekorektne vode. 2016., samo nekoliko mjeseci prije Trumpove iznenađujuće pobjkede, duhovni vođa je rekao kako se “previše izbjeglica” slijeva u Njemačku.

“Europa, na primjer Njemačka, ne smije postati arapska zemlja”, rekao je njemačkim novinama Frankfurter Allgemeine Zeitung. “Njemačka je Njemačka. Toliko ih je mnogo, da u praksi stvari postaju teške.”

U istom intervjuu, predložio je da bi muslimanski aprapski izbjeglice umjesto toga trebali “obnoviti svoje zemlje”.

“Kad pogledamo u lice svakog izbjeglice, pogotovo djece i žena, možemo osjetiti njihovu patnju”, izjavio je. “Cilj bi trebao biti njihov povratak i pomoć u obnovi njihovih zemalja.”