Mediji tvrde da je u 2018. bilo 18 školskih pucnjava. Ovdje su činjenice.

Nakon grozne pucnjave u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u južnoj Floridi, pojedine medijske kuće pokušavaju uvjeriti javnost da se u 2018. dogodio astronomski broj školskih pucnjava i objavljuju da je pokolj u srijedu bio 18. takav slučaj od 1. siječnja 2018.

Evo nekoliko primjera:

ABC News: “Prema neprofitnoj udruzi, u prvih 45 dana 2018. godine bilo je 18 školskih pucnjava.”

New York Daily News: “Do sada je ove godine bilo 18 školskih pucnjava, uključujući i onu u srijedu koja je odnijela 17 života.”

WUSA9: U prvih par mjeseci 2018. diljem Sjedinjenih Država desilo se 18 školskih pucnjava.”

Izvor te naracije je grupa protiv oružja “Everytown for Gun Safety”. Kako bi odvojili žito od kukolja, evo nekoliko činjenica:

U dva navrata se netko upucao na području škole; u jednom incidentu, 3. siječnja, čovjek se upucao na parkiralištu nekadašnje škole; 10. siječnja se jedan tinejdžer ubio u kupaonici osnovne škole u Arizoni.

U četiri slučajeva, metak je ispaljen kroz školski prozor: 4. siječnja metak je ispaljen u srednjoj školi u Seattleu kroz prozor ureda; nitko nije bio povrijeđen. 10. siječnja ispaljen je metak koji je razbio prozor učionice sveučilišta California State. Nisu prijavljeni ozljeđeni. U Teksasu je istog dana metak slučajno ispaljen kroz zid u učionici na Greyson koledžu. Nitko nije ozlijeđen. 15. siječnja metak je prošao kroz spavaonicu u studentskom domu. Nije bilo ozljeđenih.

25. siječnja, srednjoškolac iz Mobile, Alabame, ispalio je pištolj na kampusu. Nitko nije ozlijeđen. 26. siječnje u gradu Dearborn, Michigan ispaljeni su hitci iz automobila na parkiralištu; nitko nije ozlijeđen.

5. veljače u Maplewoodu, Minnesota, učenik trećeg razreda povukao je okidač na pištolju policajca. Nitko nije ozlijeđen. 8. veljače u New Yorku, ispaljen je hitac unutar srednje škole Metropolitan. Nitko nije ozlijeđen.

Evo slučajeva u kojima je uz strijelca bilo ozljeđenih:

22. siječnja, Italija, Texas: tinejdžerka je ranjena hicima iz poluautomatskog pištolja. Istog dana u Gentilyu, Louisiana, 14-godišnji dječak je ozlijeđen u pucnjavi. 1. veljače, Los Angeles, Kalifornija: petero djece ozlijeđeno je u slučajnoj pucnjavi. 5. veljače, Maryland: tinejdžer je upucan i ozlijeđen izvan kruga srednje škole.

Fatalni slučajevi:

20. siječnja, Winston-Salem, Sjeverna Karolina: igrač američkog nogometa je upucan i ubijen. 23. siječnja, Benton, Kentucky: dvoje ljudi je ubijeno i još 15 ranjeno u srednjoj školi Marshall Countya. 31. siječnja došlo je do sukoba u srednjoj školi u Pensilvaniji; 32-godišnji muškarac je upucan i kasnije umro.

Dakle, od 17 “školskih pucnjava” prije događaja u srijedu; troje učenika je umrlo; otprilike 30-35 ozlijeđeno.

Ti brojevi su još uvijek veći od nule (čemu bi svi trebali stremiti), ali nastojanje da se posljednji slučaj, koji je uistinu strašan, tretira kao jedan u nizu masovnih pucnjava u ovom kratkom periodu jednostavno nije točan odraz realnosti.