Stari komentari senatora milijunaša Bernieja Sandersa o senatorima milijunašima

Ryan Saavedra

YouTube via The Arizona Republic

Demokratski kandidat za predsjednika i milijunaš, socijalist Bernie Sanders (I-VT), svojedobno je opisivao senatore milijunaše kao “nemoralne” tijekom svoje prve kampanje za ured 1971. godine, navodi novo izvješće CNN-a.

CNN-ovi Andrew Kaczynski i Nathan McDermott izvijestili su da je Sanders u to vrijeme “oštro kritizirao bogatstvo američkih senatora” “nazivajući ‘nemoralnim’ činjenicu da su polovicu Senata činili milijunaši.”

“Sandersovi nekoliko desetljeća stari komentari, koje je prvi objavio Bennington Banner, lokalne novine u Vermontu, u prosincu 1971. godine, ponovno su iskrsnuli nakon što je američki senator iz Vermonta priznao da je sad milijunaš uvelike zahvaljujući prodaji svoje knjige iz 2016. godine pod nazivom ‘Naša revolucija'”, dodaje se u izvješću CNN-a.

Sandersova kampanja odgovorila je potvrđujući da je Sanders iznio te komentare i napomenula da “Sanders vjeruje da bi izabrani dužnosnici trebali predstavljati interese radnih ljudi, a ne korporacija, posebnih interesa ili super-bogatih.”

“Ovo stajalište je vodilo njegov rad u politici, a ne potraga za osobnim bogatstvom”, dodao je Sandersov glasnogovornik kampanje Josh Orton. “Obitelj senatora Sandersa je imala sreću i vrlo je zahvalan na tome što ne poznaje stres ekonomske nesigurnosti. Zbog toga svakodnevno radi na tome da svaki Amerikanac može zadovoljiti osnovne životne potrebe, uključujući pristojnu plaću, pristojan smještaj, zdravstvenu zaštitu i mirovinsko osiguranje.”

Kritičari CNN-ovog izvješća o Sandersu primijetili su da je u izvješću istaknuto da “uzimajući u obzir inflaciju, milijun dolara 1971. godine vrijedi gotovo 6,2 milijuna 2019. godine.”

CNN je nadalje napomenuo da je Sanders iznio komentare dok se kandidirao za Senat “pod zastavom Liberty Union stranke, samoproglašene ‘radikalne političke stranke’ koja je zagovarala nacionalizaciju industrije i redistribuciju bogatstva kako bi se uhvatila u koštac s nejednakostima.”

Sanders, koji posjeduje tri kuće, nije se dobro nosio kad su ga pritisnuli pitanjem zašto ne živi u skladu s politikama koje je zagovarao cijelu svoju političku karijeru.

Tijekom događaja gradske vijećnice Fox News-a prije dva tjedna, Sanders se uznemirio kad su ga upitali o “prihvaćanju poreznih olakšica protiv kojih je glasao i zašto nije novac poslao natrag s obzirom na činjenicu da stalno tvrdi da bi bogati morali plaćati više u porezima”, izvijestio je Daily Wire.

Voditelj Fox News-a, Brett Baier, pritisnuo je Sandersa tim pitanjem. Sanders je odgovorio: “Pfff…ajde molim vas…ja sam, ja plaćam poreze koje sam dužan..zašto ne dovedete Donalda Trumpa i pitate ga koliko poreza plaća.”

Nekoliko trenutaka kasnije, voditeljica Martha MacCallum ponovno je pritisnula Sandersa pitanjem: “Dakle, bili biste spremni platiti 52% na novac koji zaradite? Možete dobrovoljno poslati taj novac natrag,”

“I vi to možete”, odgovorio je Sanders. “Martha, zašto vi ne dajete? Vi zarađujete više od mene.”

“Ja nisam predložila porez na bogatstvo”, odgovorila ja Martha.

“I ne kandidira se za predsjednika”, dodao je Baier.

Sanders je osudio ideju da milijunaši dobivaju porezne olakšice tijekom svoje predsjedničke kampanje 2016. godine.

“Naš pokret shvaća da je ono što nam ne treba su Trumpove ogromne porezne olakšice za milijunaše”, tweetao je Sanders.

Godine 2017., Sanders je tweetao: “Koliko jahti je milijarderima potrebno? Koliko automobila im je potrebno? Dajte, molim vas. Ne možete imati sve.”