Kineska vlada u novoj cenzuri zabranila ‘Životinjsku farmu’ i slovo ‘N’

Kina se nalazi usred internetske cenzure bez presedana nakon što je kineski predsjednik odlučio da svoj mandat produlji u doživotni.

Kineska vlada već dulje vrijeme zagušuje i kontrolira informacije kojima stanovništvo može pristupiti na Svjetskoj mreži. Većina društvenih mreža ne posluje unutar komunističke nacije – Kina ima svoje verzije Twittera i Amazona – i vlada kontrolira većinu, ako ne i sve medije.

Ali prošli tjedan Xi Jinping je napravio potez koji bi mogao značiti da je postao prvi službeni kineski diktator još od vremena Mao Zedonga, produljujući svoj mandat predsjednika na “neodređeno vrijeme”. I kao dio tog nastojanja, čini se da je usmjerio kineske dužnosnike da se uključe u masovnu cenzuru kako bi spriječili bilo kakve primjedbe.

Kao rezultat toga, Orwellova “Životinjska farma” je izbrisana sa interneta tako da stanovnici Kine više nemaju pristup najoštrijoj kritici komunističke vlade ikad objavljenoj. Također su zabranili specifičnu epizodu crtića “Winnie the Pooh” u kojoj voljeni Disneyev medvjedić drži lonac meda i tepa mu: “Nađi svar koju voliš i drži se nje” (očita asocijacija na samo-dodijeljeno doživotno imenovanje Xi Jinpinga), i povezuje Xi Jinpinga s Mao Zedongom.

Vlada je također neobjašnjivo (i privremeno) zabranila slovo “N”, što je dovelo do toga da je nekoliko dana pristup internetu bio skoro nemoguć. Stručnjaci za kinesku politiku rekli su britanskom Evening Standardu da postoji mogućnost da su kineski disidenti koristili slovo “N” kao šifru koja bi im pomogla da lakše uspostave kontakt na internetu, ili je neko specifično djelo kineske literature označeno tim slovom, iako nije jasno kako bi Kinezi mogli onemogućiti bilo kakvo korištenje slova “N”, pogotovo ako se ono pojavi na slikama ili u PDF datotekama.

Nejasno je da li je vlada priznala besmislicu zabrane slova “N” ili je cenzura prešla sve granice. Do srijede cenzura je ukinuta i vraćena na stazu stare slave.

Taj se potez možda čini pretjerano agresivnim, ali ispostavilo se kako se Xi Jinping i njegovi suradnici povremeno bave takvim cenzurama još od 2015. godine, sve kako bi se povećao Jinpingov utjecaj na život kineskih građana. Xijeva vlada, koja je u ekonomskom smilu postala popustljivija za njegovog mandata, balansirala je liberalni pristup zarađivanju novca sa strožim pristupom društvenom životu.