SPENCER: Londonski gradonačelnik: ‘Nikad nije bilo teže biti musliman nego u posljednje četiri godine’

Robert Spencer

Screenshot: YouTube/ITV News

Londonskom gradonačelniku Sadiqu Khanu nikad nije bilo ovako loše i želi da znate kako je sve to krivnja Donalda Trumpa, stanovnika Washington D.C.-a. Možda vam je teško povjerovati da bi predsjednik Sjedinjenih Država — bilo koji predsjednik Sjedinjenih Država — mogao toliko opsjedati noćne more izvršnog direktora velikog i časnog grada u drugoj zemlji, ali to je samo zato što čak i nakon ove posljednje četiri godine vi još uvijek niste u potpunosti shvatili koliko je samo loš ovaj Zločesti Narančasti Čovjek. Ali možda ćete dobiti ispričnicu sa sljedećeg sastanka Povjerenstva za istinu i pomirenje ako ćete si sad uzeti malo vremena kako biste shvatili koliko je Sadiq Khan patio.

Britanski LBC otkrio je u ponedjeljak da je “Londonski gradonačelnik Sadiq Khan rekao LBC-u da ga je američki predsjednik na odlasku Donald Trump izdvojio ‘iz niti jednog drugog razloga’ osim činjenice da je musliman.” Pitate se na koji je način zlokobni Trump izdvojio Khana? Je li ga špijunirao? Je li mu htio namjestiti zločine zbog kojih bi bio ovaj opozvan i smijenjen s dužnosti? Ne, ništa od toga. Khan se požalio da ga je Trump stavio u “zapanjujuće ružno središte pažnje”.

Ovo se središte pažnje samo nadodalo Khanovim problemima: usprkos tome što je gradonačelnik Londona i jedan od najistaknutijih političara u Britaniji, on još uvijek pati zbog svoje vjeroispovijesti. “Biti musliman nije lako, to nije lako”, jadao se Khan, dodajući da “nikad nije bilo teže biti musliman nego u posljednje četiri godine.”

Nikad, u 1.400 godina islama! Wow! Niti kad su muslimani protjerani iz Španjolske! Niti kad je osnovana Država Izrael, za koju će vam pristaše palestinskog džihada reći da je bio najgori dan u ljudskoj povijesti! Ne, za Khana nikad nije bilo gore nego sad, ali ne zbog kineskog progona Ujgura, već zbog zlog gosp. Trumpa. Jer je sad, rekao je Khan, svijet “po prvi put imao vođu slobodnog svijeta, mainstream političara koji je držao mišljenje da su islam i Zapad nekompatibilni.”

Oh, bilo je mnoštvo političara koji su to govorili tijekom sretnih dana starog Osmanskog Carstva, sve dok ljevica nije preplavila američku akademiju 1960-ih godina, ali malo je vjerojatno da Khan ili njegovi ljevičarski pristaše imaju previše povijesnog sjećanja. Trump je, tvrdi Khan, ovjekovječio stajalište da “svi mi moramo biti loši ili moramo biti teroristi zbog akcija vrlo male manjine.”

“Budimo iskreni”, zaključio je, “razlog zbog kojeg sam izdvojen nije bio zbog niti jednog drugog razloga”, rekao je, “osim moje vjere”. A sad muslimani širom svijeta “nose dodatni uteg”, sve zbog Trumpa.

Kao što je karakteristično za islamske vrhovnike širom svijeta, Khan je započeo ovu svađu, a sad izigrava žrtvu i tvrdi da je Trump motiviran “islamofobijom”.

Sukob Trump/Khan započeo je u siječnju 2017. godine, kad je Khan napao Trumpovu zabranu putovanja iz nekoliko zemalja koje nisu mogle ili nisu htjele dati odgovarajuće informacije o ljudima koji žele ući u zemlju. Khan je rekao: “Sasvim sam jasan, ova je zabrana okrutna, ova je zabrana sramotna i dok je ova zabrana na snazi ne bismo trebali prostirati crveni tepih za predsjednika Trumpa.” Sljedeći mjesec, Khan je izjavio: “Predsjednik Trump me ne može ušutkati… Mi se solidariziramo sa svima onima koji su diskriminirani zbog svoje nacionalnosti, svoje vjere ili svog podrijetla.”

Nakon džihadskog masakra u Londonu u lipnju 2017. godine, Trump je tweetao: “Najmanje 7 mrtvih i 48 ranjenih u terorističkom napadu, a gradonačelnik Londona govori da ‘nema razloga za uzbunu!'”

Dvije godine kasnije, u lipnju 2019. godine, Trump je tweetao: “@SadiqKhan, koji je po svemu sudeći odradio užasan posao kao gradonačelnik Londona, bio je budalasto ‘gadan’ prema gostujućem predsjedniku Sjedinjenih Država, daleko najvažnijem savezniku Velike Britanije. On je hladnokrvni gubitnik koji bi se trebao fokusirati na kriminal u Londonu, a ne na mene.”

Dakle, izgleda kao da je Trump kritizirao Khana zbog ravnodušnosti nakon džihadskog masakra, zbog osobne neljubaznosti prema njemu i zbog zanemarivanja podivljale stope kriminala u Londonu.

Što u svemu tome izdvaja Khana zbog njegove muslimanske vjere? Ništa, naravno. Iste se optužbe mogu iznijeti i protiv drugih, a Trump je to i učinio; u mnogo navrata kritizirao je newyorškog gradonačelnika Billa de Blasia, koji nije musliman, zbog njegove blagosti prema kriminalu.

Dakle, na čemu Khan temelji svoju tvrdnju da ga je Trump kritizirao samo zbog toga što je musliman? Na ničemu, osim uvijek istaknute činjenice da će to objeručke prihvatiti njegova ljevičarska baza — na obje strane Atlantika.