Američki Židovi moraju napokon shvatiti da ljevica nije mjesto za njih

Jeremy Frankel

Vjerojatno jedna od najčudnijih stvari u politici je afinitet američkih Židova prema Demokratskoj stranci i prema ljevici uopće. Zapravo, kad su bili anketirani prije predsjedničkih izbora 2016. godine od strane izraelskog lista Ha’aretz, 70% Židova je preferiralo Hillary Clinton. Ovaj omjer je ostao otprilike isti tijekom prijašnjih predsjedničkih izbora i u potpunosti odgovorao postotku židovskog glasa koji je dobio Barack Obama na izborima 2012. godine.

Ali pitanje je jasno – zašto? Zašto bi Židovi glasali za stranku koja ima dugu povijest anti-Izraelskih osjećaja koji su i dalje u porastu? Zašto bi dali glas ideologiji koja je prigrlila antisemitske radikale?

Na žalost ovo nije hiperbola jer postoje mnogi primjeri ljevičarskih antisemitskih incidenata. Bivši predsjednik Barack Obama bio je notorno hladan prema Izraelu tijekom cijelog svog mandata i često je pokazivao taj osjećaj, od ukidanja sankcija Iranu uz pomoć tadašnjeg državnog tajnika John Kerrya i zamjenika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodesa, do ponižavanja izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i suzdržavanja od ključnog glasovanja u U.N.-u koji je tražio prekid bilo kakve gradnje od strane Izraela na “okupiranom području”. Zapravo, u siječnju ove godine, objavljena je fotografija iz 2005. na kojoj su Obama i Louis Farrakhan, zloglasni antisemitski vođa Nacije Islama; otkriveno je da su crni predstavnici američkog Kongresa (Congressional Black Caucus) sakrili tu sliku kako Obamina politička karijera ne bi bila oštećena.

Obama i njegova administracija nisu jedini predstavnici u ovoj antisemitskoj karakterizaciji ljevice. Zamjenik predsjednika Demokratske stranke Keith Ellison, prvi musliman koji je izabran u Kongres, također ima dugu anti-izraelsku povijest uključujući i odnos sa Farrakhanom. Prema Minneapolis Star Tribunu, Ellison je 2013. bio na večeri sa Farrakhanom i iranskim predsjednikom Hassan Rouhanijem, iako negira da je znao tko će prisustvovati večeri i odbija “antisemitizam i bigotizam u svim njihovim oblicima”.

Star Tribune također izvještava da je Ellison osamdesetih godina branio Farrakhana i da je Farrakhan objavio na Facebooku u prosincu 2016. da su Ellison i zastupnik Demokrata iz Indiane Andre Carson posjetili njegov hotel tijekom putovanja u Washington. Također, za vrijeme svoje prve kongresne kampanje, Ellison je za Washignton Post izjavio da je radio sa Nacijom Islama godinu i pol dana prije Farrakhanovog marša Milijun ljudi i od tada Ellison opetovano tvrdi da je prekinuo sve veze sa njim (Farrakhanom).

Ipak, netko sa takvom radikalnom prošlosti skoro je postao predsjednikom Demokratske stranke.

I priča ne završava tamo jer Ellison nije jedini demokrat koji ima veze sa Farrakhanom. Peter Hasson iz Daily Callera izvjestio je da je zastupnik Danny Davis iz Illinoisa potvrdio svoj osobni odnos sa Farrakhanom i da ga njegova pozicija prema “židovskom pitanju” uopće ne smeta. Također smatra Farrakhana “izvanrednim ljudskim bićem”. Pored toga, Jeruzalem Post je izvjestio kako su vođe Ženskog marša, Tamika Mallory, Carmen Perez i Linda Sarsour odbile osuditi Farrakhanov govor koji je održao prošli tjedan na Spasiteljskom događaju u Chicagu, na kojem je prozvao židovsku zajednicu svojim “neprijateljem”, “sotonskom” i “majkom i ocem apartheida”.

Ipak, čini se da ljevica ne gaji uopće nikakve sumnje prema tom antisemitskom pitanju, budući da nastavljaju nominirati kandidate sa mračnom prošlosti za važne položaje. Conor Lamb je demokrat koji se trenutačno kandidira za Kongres na posebnim izborima protiv Rick Sacconea u Pennsylvanijskom 18. okrugu. Prošli mjesec Washington Free Beacon saznao je da je Lamb, dok je bio student na Sveučilištu u Pennsylvaniji 2002. godine, napisao u studentskim novinama da je bilo “obeshrabrujuće vidjeti” pro-Izraelski oglas u novinama i izjavio da je Izrael “kriv za terorizam” i optužio ga za “gađanje nedužnih civila”.

Dakle, zašto onda američki Židovi premoćno glasaju za Demokratsku stranku i naginju ljevici?

Odgovor je jednostavan i može se primjeniti i na druge religije. Velika većina Židova u Americi je sekularna ili drugim riječima, Židovi samo po imenu. To znači da se nazivaju Židovima, ali zapravo velika većina njih ima male ili gotovo nikakve veze sa judaizmom. I kako se osoba udaljuje od religije, traži nešto drugo kako bi ispunila prazninu koju bi Bog trebao okupirati.

Tu prazninu, po dizajnu, ispunjava Država. To je doktrina Progresivne ljevice. Vlada se brine za osobu od rođenja do smrti i pojedinac se tijekom života nema kome drugome obratiti za bilo koju od svojih potreba. To je jedan od razloga zašto Ljevica žestoko mrzi religiju.

CNN-ov Jake Tapper je u intervjuu sa legendarnim bacačem Boston Red Soxa Curt Schillingom odgovorio na njegovo pitanje zašto Židovi podržavaju demokrate: “… jedan od razloga zašto je puno Židova demokrata više je vezano sa podrškom demokrata prema programima socijalne skrbi nego što ima veze sa Izraelom.”

Tapperov odgovor demonstrira svjetonazor u kojem vlada i Država uzurpiraju ulogu Boga, a posljedica toga je čovjekovo potpuno napuštanje Boga i svoje zajednice.

Kao Židovi, moramo širom otvoriti oči prema ovoj zastrašujućoj putanji. Ljevica i Demokratska stranka nisu naši prijatelji. Oni ne podržavaju temeljna uvjerenja naših ljudi. I doista je vrijeme da, kao zajednica, dođemo do spoznaje da ih moramo napustiti.