Kako Trump stoji na anketama u usporedbi s Obamom? Iznenadili biste se.

James Barrett

Nakon pobjede na izborima kao kandidat sa službeno najlošijom ocjenom naklonosti publike od svih osoba koji su ikad bile nominirane, prva godina Donalda Trumpa obilježena je povijesno lošim rezultatima na anketama. Ali u trenutku kad Amerikanci počinju osjećati utjecaj “Trump Booma“, stvari se naglo mijenjaju u korist 45. Predsjednika.

Rasmussen, jedna od najpouzdanijih nacionalih anketara, usredotočenih na vjerojatne američke birače, prati javnu percepciju Trumpa koja je počela pokazivati pozitivne trendove u drugoj godini njegovog boravka u Uredu. U biti, u zadnja dva mjeseca Trump je uspio parirati i u nekim trenucima čak i nadmašiti bivšeg predsjednika Obamu gledajući isti period u obavljanju njihove funkcije.

Od 9. ožujka, Trump i Obama vode mrtvu utrku na 44% u istoj točki njihovog mandata. Nakon što je gotovo cijelu godinu gubio utrku s Obamom, u pojedninim momentima i prilično uvjerljivo, Trump ga je napokon dostigao 22. prosinca, kad su obojica imali naklonost birača od 44%. Buduće da se percepcija javnosti ujednačila krajem prosinca, Trump i Obama se mijenjaju u vodstvu. Obamina najveća prednost bila je 6 bodova (50-44) 31. siječnja; Trumpovo najveće vodstvo iznosilo je 7 bodova (51-44) 7. veljače. Njihovi međusobni rezultati su bili unutar 1 boda u više navrata otkad su se “sinkronizirali”.

Evo Rasmussenovog grafikona koji prikazuje bitku između Trumpa i Obame tijekom posljednja dva mjeseca.

Tijekom proteklih nekoliko tjedana, Trumpovi brojevi su pali sa visokih 50% 27. veljače, na 44%, sa 54% neodobravanja. Rasmussenov index predsjedničkog odobravanja je na -14, zbog toga što više ljudi tvrdi da “jako” ne odobravaju od onih koji “jako” odobravaju (44-30).

Neka od Trumpovih pozitivnih kretanja na anketama u protekla dva mjeseca su vjerojatno povezana sa pozitivnim gospodarskim pokazateljima, potpomognuta sa novim poreznim zakonom kojeg su republikanci izglasali i Trump potpisao, a koji smanjuje porez za 1,5 trilijun dolara i daje porezne olakšice 80% poreznih obveznika.

Usprkos svim dobrim vijestima, Rasmussen na svojim anketama primjećuje da je “značajan broj birača – uključujući većinu demokrata – i dalje uvjeren da je [Obama], a ne Trump, odgovoran za kontinuirani gospodarski rast”.