Glazbena škola iz Brooklyna otkazala nastup Owena Benjamina. Slobodno tržište ponovno uskočilo u obranu slobode govora.

Bradley Delvin

Screenshot/YouTube/Owen Benjamin

Brooklynška glazbena škola otkazala je nastup popularnog komičara i glazbenika Owena Benjamina tek nešto više od 24 sata prije početka održavanja događaja. Umjesto da “poludi”, Benjamin je otišao na svoj popularni YouTube kanal sa više od 91.000 pretplatnika kako bi našao drugo mjesto za nastup. “Ovo je prilika za vlasnike prostora”, rekao je. Za nekoliko sati, našao je novi ‘gig’ – ovaj put u baru.

Benjamin je objasnio na YouTube-u uživo da njegov ugovor sa Brooklynškom školom veli da se događaj ne može ukinuti unutar 24 sata od početka nastupa. Komičar je također naveo da se sveučilište obvezalo da neće otkazati nastup, ali jesu. Budući da je otkaz bio valjan, Benjamin je izjavio da neće tražiti naknadu zbog neugodnosti. Umjesto toga, obratio se slobodnom tržištu kako bi spasio slobodu govora.

“To je sad strategija. Najgora stvar što možemo napraviti je da izgubimo glavu”, rekao je komičar. “Trebamo još jedan prostor koji posjeduje 260 mjesta… Govorimo o Brooklynškoj glazbenoj školi koja ne dopušta nastup osobe koja može svirati Bacha ‘na uho’ zbog mojeg političkog stajališta s kojim se slaže pola Amerike. Da li shvaćate to? Probajte to shvatiti.”

Kratko vrijeme nakon objavljivanja povizvnice za drugo mjesto održavanja nastupa, Benjamin je objavio da se slobodno tržište ponovno iskazalo.

“Dobra vijest o prostoru u NYC (New York City – op. a.) je ta da ima bar. “Umjetnička” škola nije imala. Woo hoo! U budućnosti nećemo imati problema s otkazima, “umjetničke” škole su te koje su lude. Iskreno, nisam to očekivao. Puno ljubavi! Nastupam”, napisao je.

Potraži na tržištu i tržište će odgovoriti – to je osnova ekonomije i Owenovi obožavatelji su se ovaj tjedan uvjerili su istinitost te tvrdnje.

Benjamin se ne boji izraziti svoje mišljenje o političkoj korektnosti i “bijeloj privilegiji” kako na pozornici, tako i na društvenim medijima. Ta “kontroverzna” mišljenja poput ovih, rekao je, potaknuli su otkazivanje njegovog nastupa:

Politička korektnost, fenomen za koji je Mel Brooks tvrdio da će izazvati “smrt komedije”, guši mogućnost pojedinaca da se slobodno izrazi u društvu. Bilo u akademskoj ili umjetničkoj zajednici, politička korektnost je dovela do porasta cenzure prema javnim i privatnim institucijama. Čak i privatne kompanije poput Twittera i YouTube-a osuđene su podjednako i od konzervativaca i od liberala zbog njihove politike de-verifikacije, demonetizacije i drugih načina cenzuriranja koje koriste kako bi napadali konzervativce i njihove medijske platforme. Suspenzija Stevena Crowdera od strane Twittera je posljednji takav primjer.

Rješenje je, kao što je Benjamin upravo pokazao, slobodno tržište, što je najzdraviji način odbijanja političke korektnosti dok se u isto vrijeme poštuju razlike između javnih i privatnih foruma.

BONUS: