Al Goreova upozorenja o globalnom zatopljenju postala još šašavija

James Barrett

U nedjelju, na Globalnom forumu edukacije i vještina (Global Education and Skills Forum (GESF)) u Dubaiju, Al Gore predstavio je svoju novu i poboljšanu alarmističku poruku o globalnom zatopljenju, koja uključuje upozorenja o kreativno nazvanim vremenskim (ne)prilikama, za koje vjeruje da bi nas trebale jako zabrinuti.

“Klimatska kriza”, rekao je Gore delegatima, postala je tako loša da stvara “leteće rijeke” koje će dovesti do “kišnih bombi” koje će padati na populaciju.

Dok nekome to zvuči kao loša znanstvena fantastika, Gore – osnivač i predsjednik Climate Reality Projecta, koji je na putu da postane prvi “carbon” milijarder – uvjerava nas da ti “ekstremni” događaji predstavljaju našu novu “stvarnost”. Razlog tomu su, naravno, ljudi koji koriste atmosferu poput “otvorene kanalizacije”, gdje prelijevamo naša prljava fosilna goriva, koja navodno potiču ekstremne vremenske uvjete i povećavaju vlažnost zraka za 5% u posljednjih 30 godina.

Dubai Gulf News daje slijedeći sažetak o prilično divljim, zloslutnim predviđanjima propalog predsjedničkog kandidata:

Opisao je leteće ili atmosferske rijeke kao dugačke oblake kiše koji nose velike količine vodene pare na velike udaljenosti, i koje završavaju kao teške kišne bombe na malom, koncentriranom području. Gore je rekao da je grad u Kaliforniji nedavna žrtva te vremenske pojave, s “rijekom” u zraku koja je letjela tisuće kilometara od područja u Tihom oceanu.

Među ostalim predviđanjima: rastuće temperature (koje se ne podižu niti približno koliko je bilo predviđeno raznim modelima) će stvoriti “klimatske izbjeglice”, na što je nedavno upozorio još jedan neuspjeli predsjednički kandidat. Potom dolazimo i do sve češćih šumskih požara, za koje su nedavne studije pokazale da se zapravo već jedno vrijeme nalazimo u “požarnom deficitu”, u usporedbi s prijašnjim milenijem.

Znači, trebamo li biti zabrinuti zbog pošasti “kišnih bombi” i “letećih rijeka”? Vjerojatno toliko koliko smo se trebali bojati Goreovih stalnih upozorenja o tome da će se arktički led otopiti do 2014. godine.