Još malo rasističke retorike iz Južne Afrike: Bijelci ‘moraju ostaviti sve’

Paul Bois

Kako nasilje usmjereno prema bijelim farmerima ne posustaje, nakon odluke južnoafričkog parlamenta o uzimanju svog poljoprivrednog zemljišta bez kompenzacije, Julius Malema, vođa marksističke revolucionarne stranke za ekonomsku slobodu (EFF), nastavlja sa širenjem mržnje prema bijelim građanima Južne Afrike.

Kao odgovor, Australija je raspravljala o tome hoće li bijelim farmerima pružiti vize za hitne slučajeve, ako mržnja dosegne opasnu razinu. Malema je izjavio da bijeli farmeri mogu slobodno pobjeći u “rasističku zemlju” poput Australije ako to žele. Međutim, on poriče da su njihovi životi u opasnosti – iako je javno govorio o tome da “bjelini treba prerezati grlo“.

“Mi ne poznajemo nasilje, mi poznajemo pregovore”, rekao je Malema u srijedu okupljenima povodom Dana ljudskih prava na stadionu Mpumalanga. “I ponekad smo prilično grubi u našim angažmanima. Rasistička zemlja poput Australije govori: ‘Bijeli farmeri su ubijani u Južnoj Africi.’ Mi ih ne ubijamo. Sad Australija veli: ‘Malema, EFF želi ubiti bijele farmere, oni moraju doći u Australiju.'”

“Ako žele otići, neka idu. Moraju ostaviti ključeve svojih traktora jer želimo obrađivati zemlju, moraju ostaviti ključeve svojih kuća jer želimo živjeti u njima. Moraju ostaviti sve ono što nisu imali kad su došli ovdje u Južnu Afriku i neka idu u Australiju.”

Malema je 2011. godine optužen za govor mržnje, kad je pjevao pjesmu ‘Shoot the Boer, Kill the Farmer’ (Upucaj Boera, ubij farmera – op. a.). O svom tzv. mirnom stavu, Malema je jedanput rekao “ne tražim da se ubiju bijeli ljudi, bar ne zasad”.

“Previše smo zaposleni”, izjavio je. “Nemojte praviti buku jer nas iritirate. Idite u Australiju. Samo rasisti su otišli u Australiju kad je Mandela izašao iz zatvora. Samo rasisti su otišli u Australiju kad je došla 1994. I opet su rasisti ti koji idu natrag u Australiju.”

Ako bijeli južnoafrikanci odu u Australiju, Malema veli da će biti siromašni, zbog toga što neće moći iskorištavati rad crnaca.

“Vratit će se ovamo podvijena repa”, rekao je. “Mi ćemo ih zaposliti kad se vrate natrag u Južnu Afriku jer ćemo postati vlasnici njihovih farmi. Što se tiče pitanja što ćemo raditi sa zemljom, to je naša briga, nije vaša briga.”

“Govore da smo rasisti, govore da želimo ubiti bijele ljude. Zašto bi ubili bijele ljude? Naše majke i očevi nisu ubojice. Bijeli doseljenici su ih našli ovdje, ubijali ih, nasilno uklonili, a svejedno naši ljudu govore: ‘Razgovarajmo’.”

“Danas govorimo: ‘Razgovarajmo kako su naši roditelji govorili vama. Razgovarajmo kako ćemo zemlju eksproprirati bez naknade.’ Onda kad to kažemo, govore da ih želimo ubiti.”

Malema može govoriti što želi, ali brojke ne lažu. News.Au izvještava da statistika grupe za građanska prava Afriforum pokazuje da je “82 osobe ubijeno u rekordna 423 napada na farme prošle godine. U 2018., do sad se već desilo 109 napada i više od 15 ubojstva.”

Te brojke bi mogle biti čak i gore, jer Afriforum tvrdi da su podatke prikupili neovisno o južnoafričkoj vladi, koja odbija dati statistiku.

“Ruralna područja zarobljena su u zločinačkom ratu”, rekao je čelnik za sigurnost Afriforuma, Ian Cameron. “Iako vlada Južne Afrike poriče da kriza nasilja potresa ruralna područja, brojke dokazuju da tim područjima vlada prekomjerno nasilje. Vlada ne može zanijekati te činjenice – naši ljudi se istrijebljuju.”