Profesor koristio Torinsko platno kako bi napravio ‘preciznu’ 3D ‘kopiju’ Isusa

Joshua Gill

Screenshot/YouTube

Profesor Sveučilišta u Padovi upotrijebio je Torinsko platno kako bi napravio 3D kopiju Isusa, koja navodno otkriva njegove fizičke osobine.

Giulio Fanti, profesor mehaničkih i termalnih mjerenja i autoritet što se tiče Torinskog platna, koristio je vlastita mjerenja otiska na platnu kako bi stvorio presliku, piše Aleteia. Koristeći platno i dobivenu 3D sliku, Fanti je bio u mogućnosti prebrojati sve ozljede na tijelu koje je Isus pretrpio prema Svetim pismima i drugim povijesnim izvorima, otkriti njegovu visinu i poziciju u kojoj je umro, izjavio je prema Vatican Insideru profesor. Fanti nema nikakve sumnje da prikaz zamotanog čovjeka i statua koju je iz nje stvorio, prikazuje stvarnog Krista.

“Ova statua je trodimenzionalni prikaz Čovjeka na platnu u stvarnoj veličini, stvorena po preciznim mjerenjima tkanine kojom je Kristovo tijelo bilo zamotano nakon raspeća”, izjavio je prema Vatican Insideru Fanti. “Dakle, vjerujemo da konačno imamo preciznu sliku kako je Isus izgledao na ovoj zemlji. Od sada više ne može biti prikazivan bez da se ovaj rad uzme u obzir.”

Tijekom rada s platnom, Fanti je otkrio da je muškarac koji je njome bio omotan pretrpio 370 rana uzrokovanih bičevanjem, njegova visina je bila oko 180cm i bio je pognut prema dolje na desnu stranu u trenutku smrti zbog jake dislokacije ramena koja je oštetila živce. Ukupan broj rana od bičevanja je vjerojatno bliži brojci od 600, pošto je platno obujmilo u potpunosti samo prednju i stražnju stranu, ali ne i njegove bokove, dodao je Fanti.

Navodni točan prikaz Krista, pokazao je da je Isus bio nevjerojatno zgodan čovjek s plemenitim crtama lica i natprosječne visine, tvrdi Fanti.

“Prema našim studijama, Isus je bio čovjek izvanredne ljepote. Izduženih udova, ali vrlo robustan, bio je gotovo 180 centimetara visok, a prosječna visina u ono vrijeme je bila otprilike 165 centimetara. I imao je kraljevski i veličanstven izraz”, rekao je Fanti, piše Vatikan Insider.

Fantijeve tvrdnje, međutim, u suprotnosti su s nekim popularnim interpretacijama kršćanskih Svetih pisama i izjavama ranih crkvenih otaca što se tiče Isusove vanjštine. Povjesničari i znanstvenici Svetog pisma ne kažu da je Isus bio ružan ili nizak, ali kažu, prema opisima iz Svetih pisama poput onog u Izaiji 53:2, koji se može ili ne mora primjenjivati ​​na Krista osobno, nije bio osobito privlačan ili visok.

“Drugim riječima, što se tiče Izaije 53, Isus je možda bio dobrog izgleda i prosječne visine. Ali jednostavno nije bio super zgodan ili super visok”, izjavio je Jimmy Akin iz Nacionalnog katoličkog registra kao odgovor na pisanja ranokršćanskog autora Origena u vezi Izaije 53.

“Uistinu, postoje zabilješke koje opisuju Isusovo tijelo kao ‘ružno’, ali ne ‘neplemenito’, kao što je navedeno. Također ne postoji pouzdani dokaz da je bio ‘malen'”, napisao je Origen u svom djelu “Protiv Celzija“.

“Neplemenit” je u drevnom svijetu značio “ružan” i “malen”, u smislu neimpresivnog fizičkog stasa, objasnio je Akin. Međutim, spisi poput onog od sv. Ivana Zlatoustog u Homilijama o Mateju 27:2, koja tumači izjavu Izaije 53:2 kao usporedbu Krista “sa slavom njegova božanstva, koja nadilazi sve izjave i opise”, ne predstavljaju nikakav problem za Fantiev kip i njegove tvrdnje što se tiče kršćanskih spisa, napomenuo je Akin.