BROWN: Isus nije bio Palestinac

Michael Brown

Da raščistimo neke stvari. Isus je bio galilejski Židov, a ne palestinski musliman. On je slavio Pashu, a ne Ramazan i nazivali su ga “rabinom”, a ne “imamom”. Njegovi sljedbenici su nosili imena Yaakov (Jakov) i Yochanan (Ivan) i Yehudah (Juda), a ne Muhammad i Abdullah i Khalid. A on sam je nosio jedno od najčešćih tadašnjih imena: Yeshua (Ješua).

Što se tiče imena “Palestina”, ono nije bilo u raširenoj upotrebi kako bi opisalo zemlju Izraela sve do 135. godine naše ere — drugim riječima, više od 100 godina nakon Ješuine smrti i uskrsnuća. A Rimljani su je preimenovali u Palestinu kako bi se izrugivali židovskom narodu time što su njihovu drevnu (i svetu) domovinu nazvali zemljom Filistejaca.

Ali nije samo anakronistično označiti Isusa Palestincem. Također je i pogrešno.

To je zato što današnja riječ “palestinski” govori o ne-Izraelcima, ne-Židovima. Ona govori o ljudima koji tvrde da zemlja Izraela pripada njima, a ne židovskom narodu. I prvenstveno govori o muslimanima.

To je ono što mi pada na pamet kad netko kaže: “Isus je bio Palestinac.” I to je razlog zašto su palestinski aktivisti pokušali preobraziti Isusa na vlastitu sliku.

Na proslavi Božića u Betlehemu prošle godine, dužnosnici Fataha nazvali su Isusa “prvim Palestincem”.

Pet godina ranije, 2013., PLO je proglasio: “Svaki Božić, Palestina slavi rođenje jednog od svojih vlastitih, Isusa Krista.”

Godine 2005., PA (Palestinska Samouprava) je objavila da “Ne smijemo zaboraviti da je Mesija (Isus) bio Palestinac, sin Marije Palestinke.”

A Fatah je 2015. godine čak proglasio Isusa “prvim palestinskim mučenikom (šahidom)”.

Sve osim proglašavanja da je Isus, koji je u islamu poštovan kao prorok (ali ne i kao razapeti Sin Božji), bio židovski rabin iz prvog stoljeća.

Umjesto toga, Isus se preinačuje u palestinskog borca za slobodu u ratu protiv zlih Židova i (kroz islamske oči) proroka islama. Bože sačuvaj da ga prepoznaju kao rabina Ješuu, izraelskog Mesiju.

Ali jedna je stvar kad palestinski aktivisti i muslimanski propagandisti ponovno stvaraju Isusa na svoju vlastitu sliku, nazivajući ga Palestincem.

Druga je stvar kad članica Zastupničkog doma učini to isto. Ipak, nitko drugi nego zastupnica Ilhan Omar je bila osoba koja je retweetala tweet Omara Suleimana koji je uključivao izjavu da je “Isus bio Palestinac”. Zapravo, tweet je isticao patnju palestinskih kršćana od ruku zlog Izraela, dodatno razdvajajući Isusa od njegovog židovskog podrijetla.

Rabin Abraham Cooper s razlogom je bio uvrijeđen retweetom Omar, ističući da je “Palestina ime koje su izmislili Rimljani nakon što su razapeli tisuće, uništili Sveti hram u Jeruzalemu i prognali narod Izraela s njihovih ognjišta.”

Ali Omar nije jedina koja ovjekovječuje ovu prijevaru.

U uvodniku New York Timesa, objavljenom dan prije obmanjujućeg tweeta, Eric V. Copage je tvrdio da je “Isus, rođen u Betlehemu, najvjerojatnije bio palestinski muškarac tamne boje kože.”

Isus Palestinac!

I pažljivo razmotrite da se u uvodniku od otprilike 700 riječi riječ “Židov” nije spomenula niti jedan jedini put. Isto vrijedi i za “Izrael”. Niti jedan jedini spomen.

Ironično, Copage je objašnjavao zašto je, kao crni kršćanin, u djetinjstvu bio zbunjen “bljedolikim, plavookim prikazom Isusa.”

I s dobrim razlogom. Isus nije bio europski bijelac.

Ali također nije bio afrički crnac. Ili Palestinac.

On je bio bliskoistočni Židov prvog stoljeća. I bio bi prepoznat po svojoj židovskoj vjerskoj odjeći, uključujući rubove na uglovima svoje halje (vidi Brojeve 15:37-41; i usporedite Mateja 9:20; 14:36 u prijevodima RSV; NRSV; ESV; NASB; NLT; TLV).

To ne znači da je Isus ravnodušan prema izazovima s kojima se Palestinci suočavaju. Ili da se ne poistovjećuje s palestinskim kršćanima. Ili da bi američki kršćani koji podupiru Izrael trebali biti anti-palestinski.

Uopće.

Pravi prijatelji Izraela — osobito kršćanski prijatelji Izraela — trebali bi tražiti pravdu i pravednost kako za Izraelce tako i za Palestince. Što se tiče Isusa, on je i Mesija Izraela i Spasitelj svijeta, dajući svoj život i za Židove i za pogane.

No, prozovimo ovu otmicu Isusovog identiteta od strane palestinskih aktivista, muslimanskih vođa, američke kongresnice i New York Timesa.

Zaustavimo laž u njenom začetku.