Jeremy Irons ima poruku koju bi Hollywood trebao čuti: Pobačaj je grijeh

Hank Berrien

Oskarovac Jeremy Irons, koji očigledno ne dijeli mišljenje s velikim dijelom članova filmske industrije, izravno je rekao Guardianu da je pobačaj grijeh. Uz to, Irons je napao neusiljeni stav modernog društva da preljub ne bi trebao biti osuđen.

O preljubu:

Naše društvo se temelji na kršćanskim vrijednostima. Ako oduzmete te vjerske principe, sve je dozvoljeno i brzo sve polazi po zlu – i obično se to i desi. Preljub može biti ugodan jedno vrijeme, ali na kraju nas sj… I uz to sj… strukturu našeg društva. Ne krademo – ok, neki ljudi to rade – zbog toga što bi to život učinilo nepodnošljivim za sve. Možete biti zaljubljeni i podizati familiju iako niste oženjeni, ali brak nam daje snagu i stabilnost jer je teško izaći iz njega i zbog toga se trudimo da bismo ga održali. Ako bi razvod postao prelaganim – što se manje, više i dogodilo – gubimo tu podršku. Jer su, za sve nas, odnosi s ljudima teški.

O pobačaju:

Uzmite pobačaj. Ja vjerujem da bi se ženama trebalo dopustiti da donesu odluku, ali isto tako i mislim da crkva ima pravo izraziti mišljenje da je to grijeh. Grijeh je akcija koja nas može povrijediti. Pobačaj šteti ženi – to je strašan mentalni napad, a ponekad i fizički. Ali ispada da nas sve to zbunjuje. Na neki način, hvala Bogu što Katolička crkva govori da to ne bi smjeli dopustiti, jer inače nitko osim njih ne bi imao mišljenje da je to grijeh.

Kao što je Life News primjetio, Irons se našao predmetom kritike za svoje izjave; feministički blog Jezebel nazvao je Ironsa “glupim prdonjom”.

Irons je oženjen irskom glumicom Sinead Cusack od 1978. godine; imaju dva sina, Samuela i Maximiliana.