POGLEDAJTE: Zuckerberg priznaje, ‘Mi smo odgovorni za sadržaj’. Možda je upravo bankrotirao vlastitu kompaniju.

Ben Shapiro

Screenshot/YouTube

U šokantnom obratu stvari, predsjednik Uprave Facebooka Mark Zuckerberg, koji je svjedočio pred Senatom nakon što je njegova kompanija već tjednima napadana zbog svojih pravila o privatnosti, priznao je da se tvrtka uistinu može smatrati izdavačem, a ne samo platformom. Senator John Cornyn (R-TX – republikanski zastupnik iz Teksasa) pitao je: “Rečeno nam je da su kompanije poput Facebooka, Twittera, Instagrama i slične, neutralne platforme i ljudi koji ih posjeduju i upravljaju njima za profit… ne snose nikakvu odgovornost za sadržaj na tim platformama. Da li se sad slažete da Facebook i ostale društvene platforme nisu neutralne nego snose neku odgovornost za njihov sadržaj?

Zuckerberg je odgovorio: “Slažem se da smo odgovorni za sadržaj”.

Zucker se možda upravo otvorio svijetu legalnih povreda. Platforma uglavnom nisu zakonski odgovorne za sadržaj koji se nalazi na njima – tako da pitanja odgovornosti, u rasponu od kršenja autorskih prava do klevetanja, ne predstavljaju ozbiljan problem platformama. Ne možete tužiti AT&T dako vac netko kleveta na telefonu, čiji poziv se uspostavlja preko satelita. Ali to nije slučaj s izdavačima- Izdavači su odgovorni za sadržaj koji dodaju na svoje platforme. Daily Wire snosi zakonsku odgovornost za sadržaj koji se nalazi na njemu.

Ako se isto razmišljanje primjeni na Facebook, kompanija istog trenutka postaje predmet koji snosi stotine milijuna dolara u pravnoj odgovornosti. Na primjer, kršenje autorskih prava snosi zakonsku kaznu između 750$ i 30.000$ po kršenju. Koliko nelicenciranih fotografija se dnevno objavljuje na Facebooku? Iz minute u minutu? Sada, umjesto da fotograf tuži osobu koja je objavila fotografiju, fotograf može tužiti Facebook. A džepovi Facebooka su puno dublji.

Ovo je problem s odlukom da ćete svoju platformu koristiti u političke svrhe. Zuckerberg je tu odluku donio prije nekoliko mjeseci kao odgovor na izbore 2016., kao što je Wired detaljno objasnio. Njegova bi tvrtka sad mogla platiti cijenu.