LIBERALNA PUSTOŠ: Beskućništvo u Los Angelesu skočilo 16% u godinu dana

Shane Trejo

Problem beskućništva u Los Angelesu se pogoršava, kako za grad, tako i za cijeli okrug. Grad Los Angeles prijavio je 16-postotno povećanje broja beskućnika u godinu dana, dok u cijelom okrugu Los Angelesa ta brojka iznosi 12 posto.

U gradu živi 36.000 beskućnika, dok ih u okrugu ukupno ima 59.000. To uključuje one koji žive na ulicama, u skloništima za beskućnike i u svojim vozilima. Oko 75 posto tih navedenih osoba živi na otvorenom, predstavljajući tako opasnost javnom zdravlju.

“U ovom trenutku neviđenog bogatstva okruga Los Angeles, mi smo jednako suočeni s neviđenim siromaštvom koje se manifestira u obliku beskućništva”, rekao je supervizor Mark Ridley-Thomas za Los Angeles Times.

Gradonačelnik LA-a Eric Garcetti vjeruje da je stanje “srceparajuće”, ali namjerava baciti još više novca na taj problem. Grad se obvezao na dodatnu investiciju u iznosu od 42 milijuna dolara za više javnih usluga, što će vrlo vjerojatno privući još više beskućnika kako bi se time okoristilo.

“Ovaj posao nikad nije bio za one slabog srca i ne smijemo dopustiti da nas niz teških brojki obeshrabri ili oslabi našu odlučnost”, rekao je Garcetti Timesu.

Gradski dužnosnici su vjerovali da će prihodi od poreza na promet Mjere H iz 2017. godine maknuti ljude s ulice i iz skloništa u trajnija stambena rješenja, ali je očigledno došlo do upravo suprotnog učinka.

Aktivisti u zajednici sve više su frustrirani gradskim dužnosnicima i tijekom sastanka supervizora u utorak skandirali su slogane poput “Sram vas bilo” i “To je podbrojavanje!”.

Peter Lynn, koji radi kao izvršni direktor Uprave za beskućnike Los Angelesa, ukazuje na naglo povećanje rente i troškova stanovanja kao čimbenika koji su uzrokovali porast broja beskućnika.

“Ako ne promijenimo temelje pristupačnosti stanovanja, ovo će biti vrlo dug put”, rekao je Timesu. “Ako se nećemo pozabaviti s pristupačnosti, bit će nam jako teško stati na kraj beskućništvu.”

Okrug Los Angelesa nije jedini koji se suočava s ovim problemom, pošto se epidemija proširila čitavom Kalifornijom. Okrug Orange izvijestio je o 43-postotnom povećanju beskućništva od posljednjeg zabilježenog broja 2017. godine. Okruzi Ventura, San Bernandino i Kern su također zabilježili porast od 20 ili više posto u svojim populacijama beskućnika.

Kalifornija u cjelini pati pod teretom liberalnog upravljanja, buduće da se stalne subvencije za beskućnike u kombinaciji s opterećujućim propisima koji sprječavaju dovoljan rast broja radnih mjesta samo dovode do pogoršanja problema, uz sve veću prijetnju neminovnog bankrota.