Ted Cruz ‘rošitljao’ Zuckerberga zbog cenzuriranja konzervativaca od strane Facebooka

Amber Athey

Screenshot/YouTube/CBSN

U utorak, senator Ted Cruz vidljivo je zbunio osnivača Facebooka Marka Zuckerberga, postavljajući mu pitanja o dobro dokumentiranoj cenzuri konzervativaca na Facebooku.

Zuckerberg je imao relativno lagan zadatak tijekom svjedočenja pred Senatovim sudskim i komercijalnim odborom tako dugo dok Cruz nije došao na red za postavljanje pitanja.

Cruz je zabilježio brojne primjere cenzuriranja konzervativaca na Facebooku, uključujući označavanje konzervativnih komentatorica Diamond & Silk kao “nesigurne”, skrivanje priča o konzervativcima ciljanih od strane IRS-a i blokada preko dvadesetak katoličkih stranica.

“Velikom broju Amerikanaca takve akcije izgledaju kao tipičan primjer političke pristranosti”, rekao je Cruz. “Slažete li se s tom procjenom?”

Zuckerberg je priznao da bi Facebookova lokacija u krajnje liberalnoj Silicijskoj dolini mogla zabrinuti konzervativne korisnike, ali pokušao uvjeriti Cruza da platforma pokušava biti nepristrana.

“Jeste li svjesni slučaja u kojem je maknut nekakav oglas ili stranica Planiranog roditeljstva?” ispalio je Cruz pitanje tehnološkom milijarderu.

“Nisam, senatore”, odgovorio je Zuckerberg. “Ali dajte mi samo…”

“A što je sa Moveon.org?” nastavio je Cruz.

“Nisam posebno informiran o tome”, priznao je ponovno Zuckerberg.

Cruz je također istaknuo da Zuckerberg nije svjestan političkih progona nekih njegovih zaposlenika i o 15.000-20.000 ljudi koji nadgledaju sadržaj stranica, ostavljajući ga da pokuša objasniti zašto konzervativci ne bi trebali biti zabrinuti da društveni mediji neće blokirati sav njihov sadržaj.