Seattle, liberalna utopija, zabranjuje… SLAMČICE

Amanda Prestigiacomo

Screenshot: YouTube/Al Jazeera

Seatlle, nadjačan alarmantnom zaštitom okoliša, službeno je postao prvi grad u naciji koji je zabranio plastične slamčice, pribor i koktel čačkalice. Bilo koja ugostiteljska ustanova koja će od sada biti uhvaćena u kršenju novog propisa mogla bi biti kažnjena novčanom kaznom od 250$.

Toliko slobode!

Ugostitelji će sada biti prisiljeni da se riješe svih plastičnih slamčica i pribora, uključujući vilice, noževe i koktel čačkalice, prema Seattle Timesu. Postoji nekoliko iznimaka: ako kupac izrazi posebnu želju da bude uslužen nečim luksuznim poput plastične slamčice, ugostitelju se dopušta da obezbijedi razgradljivu slamčicu i/ili pribor. Postoji i iznimka za plastične slamlčice ako kupac ima nekakav zdravstveni problem.

Grad je potaknuo zabranu reklamnom kampanjom pod nazivom “Strawless in Seattle”, koju je vodila zaklada Lonely Whale. Web stranica zaklade tvrdila je da je samo u rujnu iz grada “trajno uklonjeno” 2,3 milijuna plastičnih slamčica.

Ova drakonska mjera uvedena je zbog zabrinutosti oko okoliša, napomenuli su aktivisti i ljevičarski političari. Oni tvrde da Amerikanci dnevno upotrijebe oko 500 milijuna plastičnih slamčica i da mnoge od njih završe u vodenim tokovima. No, nema pravih dokaza koji bi podržao takvu brojku. Zapravo, kao što je to napomenuo Reason, Eco-Cycle, od kojeg je brojka od 500 milijuna potekla, došla je od Milo Cressa, danas tinejdžera, čije se “istraživanje” sastojalo od anketa provedenih 2011., kad je imao 9 godina.

No, Seattle barem ne zatvara ugostitelje do 6 mjeseci zbog posluživanja plastičnih slamki bez zahtjeva kupaca, što je prijedlog zakona AB-1884 koji se trenutno razmatra u Kaliforniji. Stvarno.