Ruski predsjednik Vladimir Putin zakleo se da će biti ‘posljedica’ zbog američkog napada na Siriju

Emily Zanotti

Screenshot/Russia Insight

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je da će američki napad u Siriji, koji je bio “ciljana vojna akcija” osmišljena kako bi spriječila daljnju proizvodnju kemijskog oružja Bashar al-Assada, snositi “posljedice”.

CNBC izvješćuje da je Rusija, koja se usprotivila koalicijskim zračnim napadima i sugestijama da je Assad odgovoran za prošlotjedni katastrofalni napad kemijskim oružjem na svoje ljude, objavila – naravno – na Facebooku i Twitteru da će razmišlja od određenim “nespecificiranim” akcijama kao odgovor na napad.

Rusija u priopćenju tvrdi da je “ugrožena” i da je već isplanirala odgovor.

Associated Press izvještava da se rat riječima zagrijava. Prema AP-u, “neimenovani” ruski dužnosnik otišao je toliko daleko da je predsjednika Donalda Trump nazvao “Hitlerom” i sugerirao da je, poput njemačkog diktatora, Trump pogriješio što je pokrenuo rat na zemlji u Aziji.

Trump “se može nazvati Adolf Hitler broj 2. našeg vremena – jer je, kao što vidite, čak odabrao isto vrijeme kao Hitler kad je napao Sovjetski Savez”, izjavio je dužnosnik međunarodnoj novinskoj službi.

Međunarodna zajednica nazvala je napad predvođen SAD-om “prilično promišljenim”, ali svaki napad na Siriji svejedno predstavlja rizik. Od kad je predsjednik Barrack Obama prvi podvukao svoju “crvenu liniju”, ulozi u Siriji su se promijenili. I Rusija i Iran imaju interes poduprijeti diktatora Assada, s tim da je Rusija toliko čvrsta u svom stajalištu da pomogne Assadu u borbi protiv revolucionarnih snaga (koje uključuju i ISIS), da je već izgubili mnogo vojnika na terenu.

Trump je u subotu dao naznake da je njegova kampanja zračnih napada gotova, objavivši tweet s riječima “misija izvršena”.