Ronald Lee Ermey, zvijezda filma “Full Metal Jacket”, umro u 74. godini

Nick Givas

Screenshot/YouTube/WatchMojo.com

Američki marinac i glumac nominiran za Zlatni globus Ronald Lee Ermey umro u petak je od komplikacija vezanih na upalu pluća. Imao je 74 godine.

Ermey se pridružio marincima 1961. godine u dobi od 17 godina. Služio je u podršci za avijaciju prije nego je postao instruktor u marinskom korpusu u San Diegu. Ermey je također služio na Okinawi, u Japanu i Vijetnamu 14 mjeseci 1968. Iz vojske je otpušten iz medicinskih razloga 1972. godine.

Ermey se proslavio ulogama u filmovima poput “Full Metal Jacket” (1987), Se7en (1995) i “Saving Silverman” (2001). Također je bio domaćin emisije “Mail Call” (2002-2009) na History Channelu u kojoj je odgovarao na pisma gledatelja o oružju, taktici, opremi i vojnoj terminologiji.

Ermey je služio kao savjetnik u filmu “Full Metal Jacket”, a njegov legendarni improvizirani dijalog konačno je uvjerio režisera Stanleya Kubricka da mu ponudi ulogu instruktora narednika Hartmana.

Zapovjednik marinaca general James L. Jones počasno je unaprijedio Ermeya u čin artiljerijskog narednika 2002. godine. Bio je prvi umirovljeni marinac koji je unaprijeđen.