GQ: Biblija je jedna od najprecijenjenijih knjiga svih vremena

Paul Bios

Biblija, knjiga na kojoj počiva sav moral Zapadnog svijeta poslijednjih 2000 godina je, prema eseju u magazinu GQ, jedna od najprecijenjenija knjiga svih vremena.

Napisan od strane urednika GQ-a, “21 knjiga koje ne trebate čitati” je vježba u pretencioznom milenijskom spaljivanju knjiga, gdje su omiljeni klasici poput “Gospodara prstenova” i “Lovca u žitu” bačeni u digitalnu lomaču potpaljenu samodopadnim brbljanjem hipstera s obale i zamijenjeni modernističkim “probuđenim” dronjcima.

Na Bibliju, urednici nisu dopustili niti jednu rečenicu poštovanja; najljubaznije što su rekli je da ima “nekoliko dobrih dijelova”, dok su ostalo vrijeme proveli ismijavajući one “koji navodno žive po njoj”.

Biblija je visoko ocijenjena od svih onih koji navodno žive po njoj, a u stvarnosti je nisu pročitali. Oni koji su je pročitali znaju da ima nekoliko dobrih dijelova, ali u cjelini zasigurno nije najbolja stvar koju je čovjek ikada stvorio. Repetitivna je, proturječi sama sebi, sentenciozna, glupa i u nekim trenucima zlonamjerna.

Možda je to zato što knjiga nije napisana kako bi zadovoljila senzibilitet za zabavu ljudi koji ne mogu izdržati niti sat vremena, a da ne odu provjeriti svoje Facebook profile. Toliko dobro je utjecala na naše pretke da ih je inspririrala za umjetnička remek-djela poput ovog, ovog i ovog. Najbolja umjetnost koju može takozvana “suvremena knijževnost” potaknuti je transrodna žena koja piša u staklenku.

Umjesto Biblije, urednici GQ-a preporučuju “Bilježnicu” Agote Kristof (ne, nije film s Ryanom Goslingom), “čudesnu priču o dvojici braće koji se moraju složiti kad stvari postanu teške”.

Drugi veliki naslovi dobivaju sličan “budni” tretman. Za klasični western “Usamljena golubica”, urednici preporučuju izlazak iz tog “krutog muškog emotivnog krajolika” i uranjanje u nešto što baca “stare toksične western stereotipe za koje bi svi trebali željeti da se rasplinu”.

Ja zapravo volim Usamljenu golubicu, ali sam uvjeren da je kaubojski mit, sa svim svojim krutim muškim emotivnim krajolikom, veličanjem oružja i uništenjem i ulogama ženomrzaca, glavni čimbenik degradacije Amerike. Umjesto da održavamo taj mit živim, volio bih da svi, ali posebno američki muškarci, pročitaju Planinskog lava od Jean Stafford. To je opaka, brilijantna, mračna knjiga s radnjom uglavno postavljenom na ranču u Koloradu, ali na mnogo načina snažno opovrgava stare toksične western stereotipove za koje bi svi trebali željeti da se rasplinu.

Hemmingwayeva djela također su žigosana istim optužbama “toksične muževnosti”. Za “Starac i more”, autor odjeljka podsjetio nas je koliko je zapravo “budan” otkrivajući nam kako su njegove simpatije u priči bile usmjerene prema ribi, a ne prema ribaru.

“Uglavnom, nastavio sam se nadati da će riba pobjeći bez prevelikih ozljeda”, napisao je, da bi nadalje rekao “kad me moj djed prisilio da uhvatim pastrvu na ribnjaku, bacio sam štap u jezerce”.