PRAGER: Tora protiv ljevice

Dennis Prager

Pitanje: Koja knjiga je čista suprotnost ljevice?

Odgovor: Tora.

Tora je hebrejsko ime za prvih pet knjiga Biblije, “Pet knjiga Mojsijevih”. Tora je temelj ostatka Biblije i stijena na kojoj počivaju judaizam i kršćanstvo. Nema Tore, nema judaizma. Nema Tore, nema kršćanstva. Nema Tore, nema Boga, nema božanske tvorevine, nema Izlaska, nema Deset zapovijedi, nema “voli bližnjega svoga kao sebe”, nema judeo-kršćanskih vrijednosti, nema Zapadne civilizacije i nema Amerike.

Budući da završavam treći od pet svezaka svog komentara Tore (“Racionalna Biblija”), s izvjesnim autoritetom mogu izjaviti da je Tora antiteza ljevičarskim idejama i vrijednostima. To nije antiteza liberalnim idejama i vrijednostima; to je antiteza ljevičarskim idejama i vrijednostima. Ozbiljan i predan Židov ili kršćanin može biti liberal ili konzervativac; on ili ona ne može biti ljevičar. Ljevičarski Židovi i kršćani koriste judaizam i kršćanstvo kao krinku za svoje stvarne vrijednosti — ljevičarske vrijednosti.

Evo primjera osnovnih zakona i vrijednosti u Tori koji su suprotni onome što zagovara ljevica:

Br. 1: “Ne smiješ biti pristran prema siromahu u njegovoj parnici” (Izlazak 23:3). “Ne počinite nepravde u suđenjima: ne pretpostavljajte slabije i ne idite na ruku slabima, i ne podupirite velike, već sudite pravedno svojem sunarodniku” (Levitski zakonik 19:15).

Ljevica zagovara drugačije suđenje siromašnima. Siromašan čovjek koji počini bilo koji zločin, uključujući i onaj nasilan, ne smije se držati istog pravnog i moralnog standarda kao ostali ljudi. Kao što je prošli tjedan izvijestio City Journal:

“U listopadu, gradsko vijeće Seattlea pokrenulo je zakonodavstvo koje će osigurati izuzeće od kaznenog progona zbog prekršaja svakom građaninu koji pati od siromaštva, beskućništva, ovisnosti ili mentalnih bolesti. Prema predloženom propisu, sudovi bi morali odbaciti sve takozvane ‘zločine siromaštva’ — što bi, prema bivšem gradskom savjetniku za javnu sigurnost, trebalo pokriti više od 90 posto svih prekršaja diljem grada.”

Još od Karla Marxa, ljevica nije dijelila svijet na dobro i loše, kao što je to slučaj u Tori, judaizmu i kršćanstvu, već na bogate i siromašne.

Br. 2: “Poštuj oca i majku” (peta od Deset zapovijedi — Izlazak 20:12 i Ponovljeni zakon 5:16).

Roditeljski autoritet (jednako kao i božanski autoritet) ljevici predstavlja vjerojatno najveću prepreku pri stjecanju kontrole nad društvom. Stoga je ljevica, poput svih totalitarnih pokreta i kultova, oduvijek nastojala potkopati roditeljski autoritet. Upravo to se događa u Americi tijekom posljednjih nekoliko generacija. U svakom slučaju, umanjenje roditeljskog autoriteta nad njihovom djecom prikazuje se kao razumno, pa čak i moralno nužno, ali cilj je jasan: Dopustite ljevičarskim zakonima i institucijama da usmjeravaju vašu djecu.

Vaša 9-godišnja kći govori da je dječak? Vaš 9-godišnji sin govori da je djevojčica? Niti vi niti bilo koji terapeut nemate pravo reći mu drugačije. Vaša maloljetna kći kaže da je dječak i želi započeti hormonsku terapiju, pa čak i kirurški odstraniti grudi? Vi niste u poziciji da je zaustavite.

Roditelji koji dozvoljavaju svojoj maloj djeci da hodaju sama sve se češće prijavljuju službama za zaštitu djece. Vlasti — ne vi, roditelji — će odlučiti u kojoj dobi vaša djeca mogu šetati bez pratnje odrasle osobe.

Čak i školske užine potkopavaju roditeljski autoritet. Jedna od najvažnijih stvari koju roditelji čine za svoju djecu jest njihova prehrana. Ali sve češće progresivni gradovi pružaju vašem djetetu ne samo ručak, već i doručak. Poruka je jasna: Mi ćemo se pobrinuti za vaše potrebe, a ne vaši roditelji.

Br. 3: “Stvorio je muško i žensko” (Postanak 5:2).

Razlika među ljudima između muškarca i žene ugrađena je u stvaranje. To je jedina bitna ljudska razlika osim dobra i zla. U Tori nema ugrađene etničke ili rasne razlike među ljudskim bićima; Bog je potpuno ravnodušan prema rasi. Ali razlika muškarac-žena temeljni je dio božanskog poretka.

Br. 4: Rasa ne znači ništa.

Stvaranje jednog čovjeka, Adama, čija je rasa nepoznata, onemogućila je raspravu da je rasa bitna. Ovo je još jedan veliki sukob između ljevice i Tore, s obzirom na to koliko je rasa ljevici važna. Adam, a time i svako drugo ljudsko biće, stvoren je na sliku Božju — a, naravno, Bog nema boju.

Br. 5: Razlike.

Razlike leže u samom srcu stvaranja. Rat ljevice protiv judeo-kršćanskih religija ukorijenjen je u njezinom ratu protiv razlika.

Muško-žensko: Ljevica nastoji uništiti ovu temeljnu ljudsku razliku. Stvar nije u trans pravima. Ako punoljetna osoba želi promijeniti svoj spol, Tora šuti po tom pitanju. Stvar je u zamagljivanju razlike muško-žensko — prisiljavanje ljudi da lažu o stvarnosti i govore da “muškarci mogu rađati” i “muškarci menstruiraju” ili muškarci koji se identificiraju kao muškarci, izgledaju kao muškarci i imaju muška imena, a nose žensku odjeću, kao što je to bio slučaj s Harryjem Stylesom na naslovnici Voguea.

Čovjek-Bog: Karl Marx je napisao: “Čovjek je Bog.” Ljevica je oduvijek nastojala zamijeniti Boga s čovjekom. Želja da bude bog — što znači onaj koji, umjesto Boga, određuje dobro i zlo — dovodila je iskušenje ljudska bića još od Adama i Eve u rajskom vrtu.

Dobro-zlo: Za ljevicu, dobro i zlo su subjektivni. U Tori, oni imaju objektivnu stvarnost. Štoviše, moralni kompas ljevice ne dijeli ljudska bića i njihova djela na dobra i zla, već na bogate i siromašne, bijele i ne-bijele, jake i slabe.

Bog-priroda: Početni stih Tore otvorio je jednu od najradikalnijih novina u povijesti: Bog je stvorio prirodu; Bog nije dio prirode. Međutim, ljevici je Bog priroda.

Ljudi-životinje: Za ljevicu, ljudsko biće je samo još jedna životinja. U Tori, samo čovjek je stvoren na Božju sliku.

Ljevica zna da su Biblija i judeo-kršćanske vrijednosti koje iz nje proizlaze njezini neprijatelji. I mi ostali bismo također to trebali znati.

Dennis Prager je američki radijski voditelj i publicist te jedan od istaknutih predstavnika američkih konzervativnih intelektualnih krugova početkom 21. stoljeća. Najpoznatiji je po pokretanju obrazovne zaklade “Prager University”, koja u petominutnim videozapisima proučava i razjašnjava brojna politička, povijesna i ekonomska pitanja s konzervativnog gledišta.