‘Dan dugih noževa’: Konzervativci, zagovornici slobode govora osudili najnovija baniranja Facebooka

Scott Morefield

Twitter

Facebook i Instagram deplatformirali su u četvrtak nekoliko istaknutih “krajnje desnih” figura i jednog ljevičarskog antisemita, odluka koja je dočekana s protivljenjem nekoliko konzervativaca i zagovornika slobode govora na Twitteru.

Platforme su prognale Milo Yiannopoulosa, Lauru Loomer, Paula Nehlena, Alexa Jonesa, Paula Josepha Watsona i sve što je povezano s Jonesovom web stranicom Infowars.

“Uvijek smo banirali pojedince ili organizacije koje promiču ili sudjeluju u nasilju i mržnji, bez obzira na ideologiju”, izjavio je Facebook za CNN Business putem priopćenja. “Proces ocjenjivanja potencijalnih prekršitelja je opsežan i to je ono što nas je nagnalo na našu odluku o uklanjaju tih računa danas.” Facebook je također označio pojedince “opasnima”.

Nekoliko prominentnih konzervativaca i zagovornika za slobodu govora se, međutim, nije složilo s konceptom koji kompanijama društvenih medija dopušta reguliranje govora na svojim platformama.

Glavni urednik Human Events, Raheem Kassam, prizvao je povijest nazvavši čistku “danom dugih noževa”.

Bivši kalifornijski kandidat za Kongres Omar Navarro zapitao se: “Što se dogodilo s tolerancijom?”

Scott Presler primijetio je ironiju s obzirom na činjenicu da su razne skupine Antife još uvijek aktivne na platformama.

Bilo je mnogo više onih koji su ponovili poruku da, iako se svi ne slažu uvijek, svi bi trebali imati pravi da budu saslušani.