Finska oprobala zajamčeni osnovni dohodak, ali ga je ukinula. Nitko ne želi reći zašto.

Hank Berrien

Screenshot: YouTube

Za one koji vjeruju da je zajamčeni osobni dohodak odgovor na svjetske ekonomske probleme: dobrodošli u Finsku.

Od siječnja 2017., 2.000 nasumce odabranih nezaposlenih osoba u dobi između 25 i 58 godina primalo je od države mjesečni dohodak od 560€ (490£; 685$); primatelji nisu trebali biti zaposleni; ako bi uzeli posao, dobivali bi isti iznos.

Ideja je bila potaknuti ljude da traže plaćeni posao uklanjanjem praznina u sustavu socijalne skrbi; finska vlada je smatrala da će zbog postojećih visokih benificija za nezaposlene, nezaposlene osobe izbjegavati stupanje u radni odnos zbog rizika od gubitka novca; što više novaca zarade, socijalne benificije bile bi manje. Osnovni dohodak trebao je biti poticaj ljudima da počnu raditi.

Ali sada Finska ukida program, iako vlada ne želi reći zašto. Kela, finska agencija za socijalnu sigurnost, ove godine je zatražila od vlade da proširi dvogodišnji pilot program na grupu zaposlenih Finaca, ali je vlada zabranila dodjelu sredstava, što znači da će se cijeli program stopirati u siječnju 2019. godine.

Rezultati pilota neće biti objavljeni sve do kraja 2019. godine, objavio je BBC.

2016., švicarski birači odbili su prijedlog koji bi odraslima dao mjesečni prihod od 2.500 švicarskih franaka (1.834£; 2.558$) i također 625 švicarskih franaka za svako dijete. 77% birača glasalo je protiv tog plana.