Kanye West otpustio kočnice prema Obami, nazvao ga ‘opioidom’ crne zajednice

Joseph Curl

Screenshot: YouTube/C-SPAN

Razmislite malo o ovoj sitnoj činjenici: Kanye West otišao je na Twitter, opalio nekoliko (stotina) tweetova i boom, na više od tjedan dana potpuno je preuzeo kontrolu nad vijestima. To je moć.

I nemojte napraviti grešku: Kanye ispituje teren za predsjedničke izbore, bilo 2020. ili, vjerojatnije 2024. godine. Voli se slušati kako govori i žudi za pozornošću, tako da moramo reći da je prirodno talentiran.

Ali, više od svega, voli igrati kontra svih, kako bi minirao konvencionalnu mudrost. I zbog toga je West – nedvojbeno jedan od najpoznatijih crnaca na svijetu, mjesto koje dijeli s bivšim predsjednikom SAD-a, a možda čak i više nego Tiger Woods – naciljao na prvog američkog crnog predsjednika.

Tijekom intervjua s TMZ-ovim Harveyem Levinom u utorak (da, West zna gdje pronaći publicitet), Kanye je opisao Baracka Obamu kao “opioida” crne zajednice.

“Obama je bio naš opioid. Napravio je da se osjećamo kao da je sve u redu”, rekao je.

West je rekao da je Obama izgubio kontrolu nad svojom porukom i, u tom procesu, izgubio sposobnost komuniciranja s pripadnicima radničke klase.

“Rat između klasa je jedan od razloga Trumpove pobjede, iz razloga što je Obama bio toliko visoke klase da je prestao govoriti srednjoj i nižoj klasi”, rekao je. “Bio je toliko klasan, a kako bi razbili klasni sustav moramo početi voljeti sebe.”

U gotovo dva sata koliko je trajao intervju s radio ličnošću Charlamagne tha God, West je ispričao neke osobne priče o svom odnosu s Obamom.

“Vidiš, Obama je došao k meni prije nego je istaknuo kandidaturu za ured i susreo se s menom i mojom majkom da me obavijesti da će se kandidirati za ured, jer sam bio njegov omiljeni umjetnik svih vremena”, rekao je, dodavši da je Obama tražio njegovu podršku i on se obvezao da će je dati.

Ali Obama je nazvao Westa “magarcem” nakon što je reper prekinuo Taylor Swift na pozornici prilikom dodjele MTV-jevih Video Music nagrada 2009. godine. “Nikad me nije nazvao kako bi se ispričao”, rekao je West. “Mislim da bi ista osoba koja je sjela pokraj mene i moje majke mogla direktno sa mnom komunicirati.”

West je ispričao još jednu priču u kojoj se osjetila njegova duboka bol. Govoreći kao da govori Obami, rekao je: “Svirao su Touch the Sky na inauguraciji, ali najednom su Kendrick i Dre i svi ti ljudi koje si pozvao u Bijelu kuću, sada su oni tvoji omiljeni reperi? Ja nemam problema s njima, ali ti znaš da sam ja tvoj favorit. Ali ja nisam siguran. Ali zato me voliš!”, rekao je.

“Dakle, samo mi reci da me voliš i ja ću cijelom svijetu reći da me voliš. Nemoj govoriti pred svijetom da sam magarac. Dovoljno čvrsto se borim.”

Liberalnim medijima nije se svidjela Kanyeova poruka. Daily Beast objavio je na naslovu priče: “Kanye Westovo uznemirujuće raspadanje uživo: ‘Reci svijetu da me voliš’.”

Yep, mainstream mediji vole Westa samo kad hoda po liberalnoj liniji. Ali to nije Kanye.