BILLINGSLEY: Barack navršio 60 godina

Lloyd Billingsley

44. predsjednik Sjedinjenih Država, Barack Obama, autor prošlogodišnje knjige Obećana zemlja, došao je na ovaj svijet 4. kolovoza 1961. na Havajima. Prvi puta privukao je pozornost nacije 1995. godine knjigom Snovi mojega oca: Priča o rasi i naslijeđu. Autor nije imao zapisa o objavljivanju, a knjiga je bila neobična na nekoliko načina.

Snovi mojega oca nemaju indeks i, osim naslovnice, nemaju fotografija. U početku je autor poznat pod imenom Barry i on je posinak Lola Soetora, stranog studenta iz Indonezije za kojeg se njegova majka udala 1965. godine. Autor tvrdi da je kasnije saznao da je njegov pravi otac Barack H. Obama, strani student iz Kenije sa Sveučilišta Havaji. Kad je Obama napustio Havaje kako bi nastavio studij na Harvardu, ide priča, nije sa sobom poveo svoju obitelj, već je “zavještao” svoje ime autoru, a do kraja knjige Kenijac je bezimeni “starac”.

Snovi mojega oca posvećuju više od 2.000 riječi crnom pjesniku “Franku”, koji upozorava Barryja o jednakim mogućnostima, američkom načinu života i “svim tim sranjima”. Frank govori studentu da mu nikad neće dopustiti voditi bilo što, ali došao je do senata države Illinois, američkog Senata i naposljetku predsjedništva Sjedinjenih Država.

Dokumentarac Joela Gilberta iz 2012. godine Snovi mojega pravog oca: Priča o crvenima i obmani iznosi slučaj da je “Frank” bio Frank Marshall Davis i Barryjev pravi otac. Iste godine, Paul Kengor je objavio knjigu Komunist: Frank Marshall Davis, neispričana priča o mentoru Baracka Obame, koja pokazuje zapanjujuće sličnosti između Frankovih političkih stavova i onih 44. predsjednika. Unatoč otkrićima i izrazito slabom učinku, osvojio je drugi mandat. Četiri mjeseca nakon isteka tog mandata, u svibnju 2017. godine, David Garrow izašao je s masivnom knjigom Zvijezda u usponu: Stvaranje Baracka Obame.

Prema tvrdnjama Garrowa, Snovi mojega oca, iako spominje stvarne ljude i događaje, bila je povijesna fikcija, a ne autobiografija, a autor je bio “složeni karakter” (lik sastavljen od više stvarnih ili izmišljenih pojedinaca – op. a.) Jedan od stvarnih likova bio je Frank Marshall Davis, kojeg su njegovo “komunističko podrijetlo i nastrani podvizi učinili politički radioaktivnim”. “Nastrani podvizi” referenca su na Frankovu knjigu Seksualni buntovnik: Crn, koju je objavio izdavač Greenleaf Classics iz San Diega. Frank je pisao pod pseudonimom, ali je roman opisao kao autobiografski.

Autor dolazi iz Chicaga i 1950. godine seli na Havaje. Jedan od njegovih trofeja bila je ljubiteljica jazza Charlene, nesumnjivo alter ego Helen Canfield, bijele članice Komunističke partije SAD-a koju je Frank oženio u svibnju 1946. godine. Prije “servisiranja” Alice Lanier, atraktivne udovice iz Buttea u saveznoj državi Montani, autor kaže: “Nisam želio da ona bude treća bijela žena koju sam napumpao.”

U Živeći blues: Memoari crnog novinara i pjesnika, koju je 1992. godine objavio University of Wisconsin Press, Frank je napisao: “Oplodio sam samo tri žene, sve bjelkinje.” Neki od sočnijih odlomaka mogli su doći izravno iz Seksualnog buntovnika, u kojima Frank nadmašuje Shafta kao seksualni stroj za sve dečke i cure. Ti su “nastrani podvizi”, zajedno s njegovom komunističkom pozadinom, učinili Franka “radioaktivnim” za političara u usponu.

Predvidljivo, Frank je nestao iz audio verzije Snova mojega oca i nije se pojavio u autorovoj knjizi Smjelost nade, objavljenoj 2006. godine. Ovo izuzimanje, iako značajno, nije označilo kraj Frankovog utjecaja.

Kad je jednom došao do Bijele kuće, novi je predsjednik ključne savjetnike izvukao iz Frankove stare staljinističke mreže u Chicagu. Na primjer, Davis je djelovao u komunističkim paravanskim skupinama s Vernonom Jarrettom, čiji je sin dr. William Robert Jarrett oženio Valerie Bowman, kćer liječnika Jamesa Bowmana, aktivnog komunista s podužim FBI dosjeom. Valerie Bowman je postala Valerie Jarrett, najbliža predsjednikova savjetnica.

Ideja da je Obama rođen u inozemstvu te stoga ne ispunjava uvjete za predsjednika, započela je s kampanjom suparnice Hillary Clinton 2008. godine. Za razliku od “birthersa”, problem sa zvijezdom u usponu nije bilo njegovo mjesto rođenja, već pravi identitet njegovog oca. U svim svojim spisima od 1958. do 1964. godine, koji se danas nalaze u Schomburg Centru za istraživanje crne kulture u New Yorku, Kenijac Barack Obama ne spominje svoju bijelu američku suprugu i sina rođenog na Havajima.

Kezia Obama, koja se udala za Baracka 1956. godine, preminula je u travnju. Barackov sin Malik tražio je doprinos za njezin sprovod, ali bivši predsjednik nije doprinio ništa. Kad je Malik tražio sredstva za svoju tektu koja živi u siromaštvu, predsjednik mu je odgovorio da je “švorc”.

Prema Maliku: “Ono što sam vidio bila je osoba koja želi da ga ljudi obožavaju. Njega treba obožavati, a ja to ne činim.”

Malik Obama je također iznio optužbu da su Snovi mojega oca netočni i ispunjeni “uljepšavanjima”. Na primjer, Malikovog djeda nisu zatočile i pretukle britanske trupe 1949. godine. Sad su se pojavili dokazi da je kenijski dio te knjige plagijariziran iz Afričkih noći, knjige objavljene 1994. godine talijanskog autora godine Kukija Gallmanna, koji je živio u Keniji više od 20 godina i 1991. godine napisao Sanjao sam o Africi.

Frank Marshall Davis, koji je dobio toliko prostora u Snovima mojega oca, nije se pojavio u knjizi Michelle Obame Moja priča i nema ga u Vjerniku, “Obaminog pripovjedača” Davida Axelroda i Svijetu kakav je: Memoari Obamine Bijele kuće, autora Bena Rhodesa, promotora sporazuma s Iranom. Frank je također odsutan iz Obećane zemlje, koja spominje Snove samo jedanput. U međuvremenu, utjecaj Franka Marshalla Davisa evidentniji je nego ikad.

Komunistička partija SAD-a vjerovala je da crnci nisu pravi Amerikanci i zagovarala stvaranje crne nacije pod kontrolom Sovjeta na jugu zemlje. Taj koncept se vraća putem Black Lives Matter, marksističke milicije koju veliča predsjednik složenog karaktera. On povlači konce Joea Bidena, koji dopušta da američka veleposlanstva diljem svijeta vijore zastave i transparente Black Lives Matter. Zapravo, stavovi komunista Franka Marshalla Davisa sad su službena politika.

To se događa kad složeni karakter, čija je autobiografija roman, postane najmoćniji čovjek na svijetu. To se događa kad predsjednik složenog karaktera izabere svoju nasljednicu i angažira FBI, Ministarstvo pravosuđa i obavještajnu zajednicu da je podrži i napadne njezinog protivnika. To se događa kad složeni karakter nastavi promicati svoju jednostranačku “obećanu zemlju” preko zbunjenog Joea Bidena i njegove ljevičarske hunte.