Iowa je jedan potpis daleko od zabrane pobačaja

Benny Johnson

Screenshot: YouTube/Justice Action Network

Savezna država Iowa je jedan potpis daleko da potencijalno promijeni zakone o pobačaju cijele nacije.

Dom zastupnika i Senat savezne države, donijeli su prijedlog zakona koji bi eliminirao praksu pobačaja u državi i vjerojatno pokrenuo nacionalnu pravnu bitku oko tog pitanja na Vrhovnom sudu.

Zakon pod nazivom “Otkucaj srca” prošao je ovaj tjedan u zastupničkom domu i Senatu, koji su pod kontrolom republikanaca. Ponoćno glasovanje na prijedlog zakona bilo je sporno, ali na kraju uspješno za zagovornike pro-života. Zakon bi zabranio mogućnost pobačaja ako su otkucaji srca otkriveni ultrazvukom. Većina trudnoća pokazuje otkucaje srca kod beba starih već šest tjedana.

Postoje izuzeća od pravila, kao što je zaštita života majke i drugih medicinskih hitnih slučajeva. Prema Des Moines Register, izuzeća su slijedeća:

  • ako je žena silovana i ako prijavi silovanje agenciji za provedbu zakona, javnoj ili privatnoj zdravstvenog agenciji ili obiteljskom liječniku u roku od 45 dana;
  • ako je žena bila žrtva incesta i ako prijavi problem agenciji za provedbu zakona, javnoj ili privatnoj zdravstvenog agenciji ili obiteljskom liječniku u roku od 140 dana;
  • ako “nisu svi kontracepcijski proizvodi istjerani” nakon spontanog pobačaja;
  • ako liječnik potvrdi da fetus ima abnormalnost koja je, prema “razumnoj medicinskoj prosudbi” liječnika, nespojiva sa životom.

Pro-život republikanska guvernerka Kim Reynolds će utvrditi hoće li prijedlog postati zakon.

Glasnogovornica guvernerke je izjavila u srijedu da je Reynolds “100 posto pro-života i nikada se neće prestati boriti za prava nerođenih” i da njezin ured pregledava konačni izgled zakona.

Prema Registru, predlagatelj zakona se nada da će potaknuti pravnu raspravu koja bi u konačnici preokrenula slučaj Roe vs. Wade na Vrhovnom sudu. Senator iz Iowa-e, Jake Chapman, rekao je: “Vjerujem da bi ovaj zakon, bude li potpisan,  vrlo lako mogao biti zakon koji će preokrenuti odluku Roe vs. Wade”.