Trump slavi nalaze Odbora za obavještajne službe Senata: ‘NEMA DOKAZA O DOSLUHU’

James Barrett

Screenshot: YouTube/Fox News

U srijedu rano ujutro, predsjednik Trump je otišao na svoju omiljenu platformu društvenih medija kako bi proslavio zaključenje istrage Odbora za obavještajne službe Senata oko navodnog “dosluha” između Trumpove kampanje i Rusije.

Kao što je NBC News izvijestio u utorak, nakon dvije godine i nekih 200 intervjua, Odbor za obavještajne službe napokon završava svoju istragu o “dosluhu” i — prema republikancima i demokratima u Odboru — otkrio je da “nema izravnog dokaza o zavjeri između Trumpove kampanje i Rusije.”

“Odbor za obavještajne službe Senata: NE POSTOJE DOKAZI O DOSLUHU IZMEĐU TRUMPOVE KAMPANJE I RUSIJE!”, tweetao je Trump rano ujutro.

U utorak navečer, Trump je poslao veliko “hvala” MSNBC-u zbog izvješćivanja o stvarnim nalazima odbora.

“Nema nikakvih činjeničnih dokaza o dosluhu između Trumpove kampanje i Rusije”, izjavio je u utorak za NBC predsjednik Odbora za obavještajne službe Senata, Richard Burr (R-NC). Prošlog tjedna, Burr je izjavio novinarima da je odbor znao da se istraga bliži kraju pošto im je ponestalo pitanja na koja bi tražili odgovore, napominje NBC.

“Znamo da se približavamo dnu bačve jer nema novih pitanja na koja bismo tražili odgovore”, rekao je Burr za CBS. “Ono što vam želim reći jest da ćemo vama i američkom narodu predstaviti činjenice najbolje što možemo. I morat ćete sami izvući zaključak o tome mislite li da je to bio, po kojoj god definiciji, dosluh.”

U pokušaju preokretanja zaključka odbora na način koji ne narušava u potpunosti naraciju “dosluha s Rusijom”, NBC se pobrinuo naglasiti skeptične odgovore demokrata, poput člana Odbora iz Virginije, senatora Marka Warnera, koji je rekao: “nikada niti jedna kampanja u američkoj povijesti … da su ljudi povezani s kampanjom imali toliko veza s Rusijom kao što je to bio slučaj s Trumpovom kampanjom.” Još jedan anonimni demokratski pomoćnik rekao je za NBC News: “Nikada nismo pronašli ugovor potpisan krvlju koji kaže: ‘Hej Vlad (Putin – op. a.), bit ćemo u dosluhu.’”

No, stvarnost je, kako priznaje čak i NBC, da su demokrati u odboru bili prisiljeni priznati da jednostavno nema dokaza o “dosluhu”; umjesto toga demokratima je ostalo ukazivati na ono što smatraju “uzorkom” kontakata s Rusijom među nekim Trumpovim suradnicima i WikiLeaks-ovom akcijom objavljivanja Clintonovih e-mailova, koja je na kraju vjerojatno pomogla Trumpu na izborima, kao “dokaz” navodne zavjere.

Kao što je Daily Wire istaknuo u utorak, kako su pristizala izvješća iz Odbora za obavještajne službe i nakon njegovog snažnog Govora o stanju nacije, Trumpova ocjena odobravanja značajno je porasla. U ponedjeljak, uživao je najvišu ocjenu odobravanja u nekoliko posljednjih mjeseci, 52%, prema Rasmussenu, činjenica koju je Trump proslavio na Twitteru: