Američki proračun ispisao povijest: Najbolji mjesec ikad

James Berrett

Screenshot: YouTube/NBC News

U travnju, savezna vlada je prikupila rekordni iznos od 515 milijardi dolara u porezima, prema novom izvješću Kongreskog ureda za proračun (CBO). Tijekom tog vremena, potrošili smo 297 milijardi. Da, dobro ste pročitali: u stvari smo prikupili više nego što smo potrošili – puno više. Taj višak od 218 milijardi je, zapravo, novi rekord, koji je potukao onaj prethodni iz daleke 2001. godine (190 milijardi) za 28 milijardi dolara.

Kao što ističe Washington Times, višak je iznenadio analitičare CBO-a, koji su predvidjeli oko 40 milijardi manje, iako nešto od toga ima veze s promjenom vremena plaćanja. U svom izvješću, CBO sugerira da su neočekivano visoki porezni prihodi posljedica “jačeg-nego-očekivanog” gospodarskog rasta prošle i početka ove godine.

“Te uplate uglavnom su povezane s gospodarskom aktivnošću u 2017. godini i mogu odražavati jači rast od očekivanog u toj godini”, navodi se u sažetku. “Dio razloga u snažnim prihodima također može odražavati veća plaćanja od očekivanih za gospodarske aktivnosti u 2018. Razlozi dodatnih prihoda moći će se bolje razumijeti kako će pristizati nove informacije kasnije ove godine.”

Iako su vijesti za travanj dobre, dio razloga dobrih rezultata su “pomaci u plaćanju određenih uplata koje su inače trebale dospijeti tijekom vikenda”, napominje CBP i još uvijek zaostajemo za fiskalnom godinom 2018. “Savezni proračunski deficit je bio 382 milijarde dolara za prvih sedam mjeseci fiskalne godine 2018.; CBO predviđa 37 milijardi više od manjka zabilježenog u istom razdoblju prošle godine”, navodi se u izvješćima. “Prihodi i izdaci bili su veći, za 4 i 5 posto, nego u prvih sedam mjeseci fiskalne godine 2017.”

Evo dijela novog izvješća u kojem su sažeti prihodi i izdaci od travnja:

Savezna vlada ostvarila je višak od 218 milijardi dolara u travnu 2018., procjenjuje CBO – 35 milijardi dolara više od viška u travnju 2017.

CBO procjenjuje da su primici u travnju 2018. iznosili 515 milijardi dolara – 59 milijardi (ili 13 posto) više nego u istom mjesecu prošle godine. Porezi na dohodak i plaće porasli su 73 milijarde dolara (ili 20 posto) neto. Nepodmirene uplate za te poreze, uglavnom konačne uplate za poreze 2017., porasle su za 60 milijardi dolara. Odbitak poreza na dohodak i plaće porastao je za 7 milijardi dolara (ili 4 posto). Zadržani porezi porasli su zbog povećanja plaća i zbog toga što je travanj 2018. imao više radnih dana od travnja 2017. Međutim, ti čimbenici su djelomično nadoknađeni jer je udio plaća zadržanih za poreze bio manji, procjenjuje CBO, odražavajući nove zadržane tablice izdane u siječnju. Uplate poreza na dobit smanjile su se 24 milijarde dolara (ili 24 posto).

Ukupna potrošnja u travnju 2018. iznosila je 297 milijardi dolara, procjenjuje CBO – 24 milijardi više od iznosa u travnju 2017. godine.

Najveće promjene u izdacima bile su kako slijedi:

  • Neto kamata na javni dug porasla je 6 milijardi dolara (ili 21 posto)
  • Benificije socijalne sigurnosti povećane su za 4 milijarde dolara (ili 5 posto)
  • Potrošnja za vojne programe Ministarstva obrane porasla je za 4 milijarde dolara (ili 11 posto)
  • Benificije Medicaid-a porasle su za 3 milijarde dolara (ili 10 posto)

Potrošnja za ostale programe i aktivnosti povećale su se ili smanjile za manje iznose.

Pogledajte cijelo CBO izvješće ovdje.