Zakonodavci u Kaliforniji predlažu oporezivanje pitke vode

Joseph Curl

Kalifornija, koja već ima najveće poreze u naciji, konačno je odlučila jednostavno baciti sve karte na stol i oporezivati pitku vodu.

Ponovit ćemo za svaki slučaj: Pitka voda u Kaliforniji bi uskoro mogla biti oporezovana.

Zakonodavci u državi Kalifornistan predložili su povećanje poreza u iznosu od 6,2 milijarde dolara, prema podacima Kalifornijske porezne zaklade (CTF). Demokratski guverner Gavin Newsom predao je proračun od 209 milijardi dolara koji će odvojiti gotovo 20 milijardi dolara u rezervni fond.

Newsom je rekao da državi nedostaje pristup čistoj pitkoj vodi, nazivajući situaciju “sramotnom”.

Novi zakon u državnom zakonodavstvu uspostavio bi “Siguran i dostupan fond za pitku vodu u Državnoj riznici, a očekuje se da će biti izmijenjen kako bi uključio naknadu u vidu poreza na pitku vodu kako bi se prikupila sredstva za Državni odbor za kontrolu vodnih resursa koji će upravljati programima namijenjenima za osiguravanje sigurne pitke vode svim stanovnicima Kalifornije”, izvijestio je CTF. Zaklada je dodala da je 2018. sličan zakon “procijenjen da će porezne obveznike koštati 100 milijuna dolara godišnje, prema podacima Odbora za odobravanje sredstava.”

Ako će proći, stanovnici će plaćati između 1 do 10 dolara mjesečno na svojim računima za vodu, ovisno o korištenju. Za razliku od mnogih drugih poreznih zakona — koji zahtijevaju podršku dvije trećine zakonodavaca — novi porez zahtijeva običnu većinu.