Najstarija osoba na svijetu ispričala svoju tragičnu priču

James Barrett

Seda Megomadova/East2west News

Preživjela je Ruski građanski rat, Drugi svjetski rat, deportaciju svog naroda 1944. i dva čečenska rata. Također kaže da je upoznala Vincenta Van Gogha kad je bila djevojka. Prema ruskoj vladi, ona je najstarija osoba na svijetu, ali usprkos tako dugom boravku na ovom planetu kaže da nije doživjela niti jedan jedini sretan dan u životu.

Koku Istambulova, prema svojoj internoj putovnici, ima 128 godina i rapidno se približava 129. Datum rođenja koji je naveden u putovnici je 1. lipanj 1889., iako se njezina starost ne može potvrditi od više službenih dokumenata jer su izgubljeni u Drugom čečenskom ratu (1999-2009).

U nedavnom intervjuu, prema Daily Mailu, Istambulova je razgovarala o svojem viđenju života i kako je uspjela doživjeti tako duboku starost. Uvid koji je ponudila bio je mračan, osobito obojen nasiljem i previranjima koje je ona i njezina stroga muslimanska obitelj doživjela pod Staljinovim režimom.

“Dugi život uopže nije Božji dar za mene”, rekla je u intervjuu, “nego kazna”.

“Nisam doživjela jedan sretan dan u životu. Uvijek sam naporno radila kopajući u vrtu. Umorna sam”, rekla je Istambulova.

“Preživjela sam [Ruski] građanski rat, Drugi svjetski rat, deportaciju mog naroda 1944. godine i dva čečenska rata. I sada sam sigurna da moj život nije bio sretan”, rekla je.

“Sjećam se kad su njemački tenkovi prolazili pored naše kuće. Bilo je zastrašujuće”, rekla je. “Ali pokušala sam to ne pokazati. Skrivali smo se u kući. Život u Kazahstanu bilo je najteže doba za nas. Kad smo bili u egzilu – živjeli smo i u Sibiru – ali u Kazahstanu smo osjetili koliko su nas Kazasi mrzili. Svakog dana sam sanjala o povratku kući. Rad u mom vrtu pomogao mi je da se riješim tužnih misli, ali moja duša je oduvijek željela kući.”

Podignuta u strogoj muslimanskoj obitelji, rekla je da su neki od ugnjetavajućih kulturnih kodeksa bili podignuti nakon boljševičke revolucije 1917., kada je imala 27 godina.

“Odgojeni smo prema vrlo strogim pravilima i bili smo vrlo skromni u svojoj odjeći. Sjećam se kad me baka istukla jer se vidio moj vrat”, rekla je. “A onda su došla sovjetska vremena i žene su ubrzo počele nositi više otvorenu odjeću.”

“Gledajući unatrag svoj nesretni život, žalim što nisam umrla kad sam bila mlada”, rekla je. “Radila sam cijeli svoj život. Nisam imala vremena za odmor ili zabavu.”

Na rubu svog 129. rođendana, doživjela je smrt sve svoje djece, uključujući i nedavnu smrt kćeri, koja je umrla prije pet godina u dobi od 104 godine.

Na pitanje o tajni svoje dugovječnosti, rekla je da “nema pojma” zašto je tako dugo živjela. “Vidim druge ljude koji se bave sportom, imaju posebnu prehranu, pokušavaju održati kondiciju, ali ja nemam pojma zašto sam do sada živjela”, izjavila je.

Cijeli transkript nalazi se na stranici Daily Mail-a.