Oprah i Meryl Streep drže prodike svjetskim čelnicima o ravnopravnosti spolova

Paul Bois

Dvije najbolje prijeteljica Harveya Weinsteina, Oprah Winfrey i Meryl Streep, pridružile su se drugim holivudskim zvijezdama u otvorenom pismu namjenjenom svjetskim čelnicima u kojem se govori o važnosti ravnopravnosti spolova.

“Dragi svjetski čelnici”, piše u pismu, prema Hollywood Reporteru, “Obavještavamo vas”.

Pismo se nastavlja ukazivanjem na neka važna pitanja s kojima se danas u svijetu suočavaju žene, poput maloljetnih mladenki i nedostatka edukacije (stvari koje muče islamski svijet) i nastavlja promicanjem partizanskih tema poput jednakih plaća.

“Za 130 milijuna djevojaka bez obrazovanja”, nastavlja se u pismu. “Za milijardu žena bez pristupa bankovnom računu. Za 39.000 djevojaka koje su postale maloljetne mladenke danas. Za žene posvuda koje su plaćene manje od muškaraca za isti posao.”

Pismo u tom trenutku navodi glupu tvrdnju da “nigdje ne svijetu ne postoji mjesto gdje žene imaju iste mogućnosti kao muškarci”, kao da žene diljem svijeta (uključujući i one na Zapadu) žive u nekoj vrsti gulaga.

“Razlika među spolovima veća je kod žena koje žive u siromaštvu”, nastavlja pismo. “Siromaštvo je seksističko. I mi nećemo mirno stajati dok se najsiromašnije žene zanemaruju.”

Vi posjedujete moć da isporučite povijesne promjene ženama ove godine. Od G7 do G20; od Afričke unije do vaših godišnjih proračuna; mi ćemo tražiti od vas da se obvežete i odgovarate za njih. I, ukoliko to ispunite, biti ćemo prvi koji će slaviti vaš napredak.

Nećemo stati dok ne bude posvuda pravde za žene i djevojke.

Jer nitko od nas nije jednak tako dugo dok svi ne budemo jednaki.

Međunarodna dobrotvorna organizacioja ONE, podupire ovu spolnu ravnopravnost već četiri godine. Ostali potpisnici su Reese Witherspoon, Amy Schumer, Tina Fey, Amy Poehler, Blake Lively, Ryan Reynolds, Natalie Portman, Mariska Hargitay, Mindy Kaling, Neil Patrick Harris, i Yara Shahidi.

“Borba za ravnopravnost među spolovima ne prestaje u našim dvorištima”, naveo je ONE u njihovoj objavi na blogu, “i razgovor mora uključivati djevojku kojoj je uskraćeno obrazovanje u Južnom Sudanu, farmerki kojoj nije dozvoljeno posjedovanje zemlje na kojoj radi u Ugandi i ženi kojoj nije dopušteno da novac koji zaradi stavi u banku u Čadu.”

“Živimo u nevjerojatnom trenutku u povijesti i okruženi smo inspirirajućim primjerima onoga što je moguće kad se ljudi skupe i ustanu za ono u što vjeruju.”