Švedska krajnje desna stranka spremna na velike dobitke na izborima

Emily Zanotti

Nova anketa podazuje da je švedska krajnje desna Švedska demokratska stranka spremna na velike dobitke na ovogodišnjim rujanskim izborima, budući da glasači nastoje poslati poruku da žele strože kontrole migranata i žešći pristup kriminalu.

Politico Europe izvještava da je Švedska demokratska stranka samo četiri boda iza vladajuće Socijaldemokratske stranke i samo dva iza Švedske umjerene stranke.

Socijaldemokrati godinama vladaju Švedskom, pretvarajući zemlju u ljevičarski raj — Švedska se, naravno, rutinski spominje kao model za Sjedinjene Države, u velikoj mjeri zbog svoje progresivne politike — ali Šveđani kažu da su umorni labavog pristupa vlade prema imigraciji i kriminalu, i žele stranku na vlasti koja će se ozbiljnije suočiti s tim problemima.

Socijaldemokrati, izvještava Politico, su se “mučili da odgovore” na retoriku krajnje desnice po tom pitanju, posebice u svjetlu nedavnog nasilja u švedskim imigrantskim getoima. Njihov nedostatak snage (i volje) da se pozabave tim pitanjima zapravo je izazvao Šveđane da se okrenu Švedskoj demokratskoj stranci; socijaldemokrati se suočavaju sa gotovo 30% padom podrške od posljednjeg izbornog ciklusa,

Ova novost odražava trenutačne trendove diljem Europe. Opterećeni sve većom populacijom migranata, Europljani se okreću prema anti-imigrantskim strankama i strankama sa odlučnijim pristupom prema kriminalu.

politico.com