Velika Britanija uhitila Tommyja Robinsona zbog izvještavanja o bandi silovatelja

Scott Greer

Anti-islamski aktivist Tommy Robinson uhićen je u petak izvan sudnice u kojoj je bilo u tijeku saslušanje o bandi optuženoj za prisiljavanje žena na seks, što je potaknulo proteste u subotu.

Prema Independentu, Robinson je uživo prenosio na Facebooku izvan sudnice u Leedsu kada ga je policija uhitila zbog navodnog remećenja mira. Independent je pokušao potcijeniti Robinsonovu tvrdnju da je izvještavao o suđenju bandi, stavljajući “izvještavao” u navodnike.

Video prikazuje kako policija odvodi Robinsona dok on zahtijeva da mu kažu razlog za njegovo uhićenje. “Ovo je smiješno, nisam rekao jednu riječ… Nisam ništa učinio”, rekao je.

Robinson je osuđen na 13-mjesečnu kaznu zatvora, dok je sudac zabranio izvještavanje o presudi unutar Velike Britanije. Niti jedan od glavnih britanskih medija nije izvijestio o presudi, a Breitbart je cenzurirao Robinsonovo ime u svojem izvješću o slučaju.

Prema Independentu, nepoštivanje suda može se koristiti za ušutkivanje izvještavanja o kriminalnim postupcima. Robinson je uhićen u trenutku kad je već imao odgođenu kaznu za sličan prekršaj. U 2017., uhićen je i osuđen zbog snimanja silovatelja koji su ulazili u sudnicu.

Sudac je u tom slučaju tvrdio da slučaj nema veze s “slobodom tiska, ili s legitimnim novinarstvom i nema veze s političkom korektnošću”, nego “o očuvanju integriteta porote, koja mora nastaviti svoj rad bez ljudi koji će ih zastrašivati i ugrožavati neodgovornim i netočnim ‘izvještavanjem'”.

Robinsonovi pristaše tvrde da bi mogao biti ubijen u zatvoru zbog svoje reputacije među muslimanskim zatvorenicima. Čovjek koji je osnovao Englesku obrambenu ligu (EDL) napadnut je od muslimanskih zatvorenika tijekom prethodnog boravka u zatvoru 2014. godine.

Velike demonstracije održale su se u subotu u Londonu zahtijevajući Robinsonovo puštanje.