BIALOSKY: Jesu li novi populisti opasni ili samo nisu liberalni?

Bruce Bialosky

Postoje ljudi izabrani u Europi i Južnoj Americi koje su mainstream mediji označili ne samo kao populiste, već kao one opasnih stavova prema demokraciji unatoč činjenici da su izabrani na otvorenim i slobodnim izborima u svojim zemljama. Jesu li ti lideri problematični ili samo nisu političari lijevo od centra?

S velikim zanimanjem promatram razvoj onoga što je označeno kao “populizam” diljem svijeta. Mađarska je bila jedna od prvih zemalja koje su izabrale vođu koji je kritički razmatran od strane svjetskog tiska i ostalih svjetskih čelnika. Uslijedio je poljski vođa, zatim talijanski, a prije samo nekoliko tjedana novi lider Brazila našao se pod žestokim kritikama čak i prije preuzimanja dužnosti. Te lidere mainstream mediji označili su kao “autoritarne” s daškom “diktatora” koji je ubačen onako radi reda. Populisti su kritizirani radi izjava i akcija koje se ne slažu s onim što ljevica doživljava kao prihvatljivu misao u današnjim društvenim krugovima.

Ono što me zbunjuje je da nisam siguran jesu li ti izvještaji obojeni od strane tiska iz razloga što se ti novi lideri ne drže prihvatljivih normi koje su utvrdile zapadnoeuropske elite ili zbog toga što su oni doista opasni. Moj um izazivaju takvi činovi poput pokušaja Poljske da ograniči komentare u vezi holokausta zbog želje za zaustavljanjem brendiranja Poljaka kao sudionika u naporima za istrebljenje Židova koje su osmislili Nijemci. Druge optužbe bile su usmjerene prema mađarskom premijeru Victoru Orbánu zbog primijećenih pokušaja suzbijanja slobode govora.

Ili su takve karakterizacije posljedica vidljivog otpora lijevo orijentiranim politikama koje objavljuje EU, uključujući poplavljivanje Europe muslimanskim imigrantima koji su bili slabo pripremljeni za prilagodbu kulturama svojih novih zemalja.

Dok sam budno pazio na ova pitanja tražeći način pravilnog filtriranja ponuđenih “činjenica”, primio sam kolumnu od besprijekornog izvora. Dr. Daniel Pipes vodi Bliskoistočni forum koji zagovara snažne veze s Izraelom i drugim iskrsnulim demokracijama, radeći na ljudskim pravima diljem regije. Pipesov otac, Richard Pipes, koji je nedavno preminuo u dobi od 94 godine, također je bio izuzetno cijenjeni akademik i osvajač Nacionalne humanističke medalje.

Pipes je napisao članak pod naslovom U obranu europskih ‘krajnje-desnih’ stranaka. Sam naslov prouzročio je moje ustuknuće jer je Pipes snažan branitelj židovskog naroda. Kako bi on mogao podupirati te vlade koje su bile optužene za širenje desničarskog totalitarizma?

Ispostavilo je da to nije zapravo učinio. Kao što navodi njegova kolumna: “U Poljskoj i Mađarskoj, vladajuće PiS i Fidesz stranke izgradile su meke autokracije u kojima vlada kontrolira sudstvo, ekonomiju, medija i obrazovne institucije. Korupcija se povećala. Izbori su slobodni, ali nisu pošteni.”

Zatim je s vremenom napisao da su stranke poput tih “uglavnom umjerene te se udaljavaju od rasizma i antisemitizma”. Kad sam razgovarao s dr. Pipesom, izjavio je: “Oni imaju svoje probleme, ali ništa gore od Njemačke, Francuske ili Švedske.”

Potom je došla udica u kolumni. To je bilo kada je opisao aktivnosti cijenjenih zapadnoeuropskih vlada koje su jednako izazovne ako ne i gore. Detaljno opisuje postupke Šveđana i Francuza koji su bili nečuveni ili gori od onih novih populističkih stranaka.

Potom je opisao politiku jednog od naših najbližih saveznika, Ujedinjenog Kraljevstva. Jedna od dvije glavne stranke (Laburistička) smrdi po antisemitizmu i čak ga ne pokušava ni sakriti. Zbog Brexita i poremećaja u vladi, čelnik laburista Jeremy Corbyn mogao bi postati premijer. Ako će odstupiti sa svog mjesta vođe stranke, čini se kako postoji netko još gori koji je spreman uskočiti u njegove cipele. Izvori govore da mnogi Židovi koji tamo žive imaju pripremljenu strategiju izlaska ukoliko postane premijer. To će uslijediti nakon bijega Židova iz Francuske.

Pipes je napisao: “Što se tiče autoritarizma: Nitko nije zatvoren u Poljskoj ili Mađarskoj zbog izražavanja mišljenja suprotnih onima vlade.” Opisao je slučaj Tommyja Robinsona koji je u svibnju 2018. zatvoren u Engleskoj te osuđen na 13 mjeseci zbog javljanja uživo opće dostupnih informacija o suđenju muslimanskoj silovateljskoj bandi. Robinson je naposljetku pušten.

Na temelju detalja koje je utvrdio Pipes, da, te populističke vlade imaju stvarne probleme, ali lideri zemalja koji upiru prstom u njih na mnogo načina su još i gori. To znači da je razlog vatrenih medijskih napada na te vlade zbog toga što su one desno od centra, ne fašističke, već desno od centra. Zapadne elite osjećaju se ugroženima dok pokušavaju pomaknuti svijet prema većoj vladinoj kontroli i centraliziranijoj vladi. A budući da su ti vođe i mediji koji ih podržavaju lijevo od centra ili socijalisti, to su taktike zastrašivanja.

Nešto slično onima koje vidimo ovdje u Americi.

Bruce Bialosky je politički kolumnist i osnivač Židovske koalicije Kalifornije.