Danska zabranila nošenje burke

Emily Zanotti

Danska je najnovija europska zemlja koja je glasala za zabranu nošenja burke.

Dansko zakonodavno tijelo glasalo je u srijedu kako bi se pridružilo Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji i Austriji u kriminaliziranju pokrivanja lica velom i ostalih načina pokrivanja lica. Glasovanje nije bilo tijesno: zakon je donešen sa 75 glasova za i 30 protiv.

Prema novom pravilu, koje stupa na snagu od 1. kolovoza, osoba uhvaćena u nošnji burke, nikaba ili bilo kojeg drugog vela ili kostima koji pokriva lice, biti će kažnjen novčanom kaznom do 1.000 kruna (oko 150$, 950 kn). Ponovni prekršitelji — oni koji su uhvaćeni više nego jednom u nošnji velana javnim mjestima, koji u potpunosti prekrivaju lice — mogu zaraditi kazne do 10.000 kruna.

Danska vlada inzistira da zabrana nije seksistička ili usmjerena prema jednoj religiji, iako je islam jedina od glavnih religija koja ima sekte koje zahtijevaju da žene u potpunosti budu pokrivene kada se nalaze u javnosti. Kako bi napravili zakon “fer”, vlada je dodala da tko god bude uhvaćen da nosi masku na licu, balaklavu (fantomku) ili čak lažnu bradu može biti suočen s istom kaznom.

Kritičari su nazvali zabranu napadom na slobodu vjeroispovjesti u sve sekularnijoj Europi, a Amnesty International pokušao je intervenirati kako bi zaustavio ono što naziva “zabranom pokrivanja”.

“Iako neka posebna ograničenja za puno pokrivanje lica u svrhu javne sigurnosti mogu biti legitimna, ova zabrana pokrivanja nije potrebna, a niti srazmjerna i krši prava na slobodu izražavanja i vjeroispovjesti”, izjavio je direktor europskog Amnestyja.

Pristaše zakona — koalicija koja uključuje većinu konzervativaca u zemlji — rekla je da zakon cilja na ideologiju koja podčinjava žene i ako se dopusti njezino ukorijenje u danskom društvu, moglo bi značiti da bi “mnogi izgubili svoje pravo na slobodu”.

Danski dužnosnici priznali su da ne znaju koliko žena u zemlji zapravo nosi veo koji potpuno prekriva lice, niti da li te žene same odlučuju nositi taj veo ili su na to prisiljene.

Danska, međutim, nije sama u želji da zabrani burke. Slične zabrane postoje u Francuskoj, Belgiji, Austriji i Njemačkoj, a sekularni Europski sud za ljudska prava opetovano potvrđuje zabrane na nošnju pokrova koji u potpunosti prekrivaju lice.