ERICKSON: Novi bigotizam

Erick Erickson

Screenshot: YouTube

155. godine, rimske su vlasti naredile čovjeku po imenu Polikarp da zapali tamjan u čast rimskog cara. Svjedoci su rekli da su lokalne vlasti preklinjale Polikarpa da se pokori naredbi, od kojih su neki čak i priznali beznačajnost čina. Ali Polikarp je odbio. “Osamdeset i šest godina sam služio Kristu, koji mi nikad nije učinio ništa krivo. Kako mogu bogohuliti svog Kralja koji me spasio?”, obznanio je Polikarp. Rimski prokonzul napravio je lomaču za Polikarpovo spaljivanje.

Očevici kažu da je Polikarp rekao prokonzulu da ga ne mora vezati za stup jer neće pobjeći. Drugi su tvrdili da plamen nije dirao Polikarpa tako dugo dok prokonzul nije naredio da bude proboden kroz srce. Polikarpovo odbijanje da učini ono što su drugi smatrali beznačajnim jer je smatrao da to vrijeđa njegovu vjeru, je dobra lekcija kršćanima koji se suočavaju s otvorenom i sve većom netrpeljivošću koja je usmjerena prema ljudima od vjere u Sjedinjenim Državama.

Vjerojatno niste čuli za Russella Bergera. On je pravoslavni kršćanin, pastor i, do prošlog tjedna, bio je glavni časnik znanja CrossFita. Lokalna CrossFit teretana (nazivaju se ‘kutijama’) nije željela organizirati gay pride događaj i nakon toga je počelo maltretiranje vlasnika teretana od strane aktivista za gay prava. Berger je, na svojem osobnom Twitter računu, objavio: “Kao netko tko osobno vjeruje da je slavljenje ‘ponosa’ grijeh, želio bih osobno podržati #CrossFitInfiltrate zbog branjena svojih uvjerenja i odbijanja da ugosti trening @indypride”.

Nastavio je: “Netolerancija LGBTQ ideologije prema bilo kojem alternativnom pogledu na život je zapanjujuća. Taktika kojom se služe neki u LGBTQ pokretu prema različitim pogledima predstavlja egzistencionalnu prijetnju slobodi izražavanja. Nedostatak tolerancije na neslaganje, kojeg je zamijenila Twitter rulja koja obećava ‘posljedice’, trebala bi zabrinuti sve, bez obzira na politički stav.”. LGBTQ zajednica je nakon toga dokazala da je bio u pravu i tražila njegovo otpuštanje. CrossFit je pokleknuo pred ruljom i otpustio Bergera zbog toga što se usudio izraziti svoje osobne stavove na svom osobnom Twitter računu.

CrossFit-ovo pokleknuće pred ruljom desilo se samo nekoliko dana nakon što je Vrhovni sud stao na stranu Masterpiece Cake Shop-a protiv anti-kršćanskih bigota u državi Colorado. Gay aktivisti napali su Jacka Phillipsa, vlasnika i renomiranog dizajnera kolača. Aktivisti su tražili od Phillipsa da im dizajnira tortu za vjenčanje, što je ovaj odbio. Iako su drugi govorili Phillipsu da je to beznačajna stvar, Phillips je stao poput Polikarpa i rekao da je Bog stvorio brak kao zajednicu muškarca i žene, i da neće upotrijebiti svoj Bogom dan talent kako bi slavio vjenčanje koje ismijava Božji dizajn.

Philips ne radi kolače za Noć vještica, koju smatra poganskim praznikom, i za nekoliko drugih događaja. Ali radi kolače za gay parove. Čak je ponudio svoje usluge tome gay paru. Par je tužio Phillipsa, a povjerenici na Povjerenstvu za građanska prava države Colorado su pokušali uništiti njegov život.

Sudac Anthony Kennedy, koji je pisao odluku 7-2 Vrhovnog suda, stao je uz Phillipsa. Sud je utvrdio da je jedan od povjerenika opisao Phillipsovu vjeru kao “jedna od najprezirnijih primjera retorike koju ljudi mogu koristiti”. Kennedy je primjetio da omalovažavanje Phillipsove “religije desilo u najmanje dva različita navrata: opisujući je kao prezirnu i također karakterizirajući je samo kao retoriku – nešto što je nematerijalni i čak neiskreno. Povjerenik je čak išao tako daleko da je usporedio Phillipsovu obranu svojih vjerskih uvjerenja kao obranu ropstva i holokausta”.

Lipanj je mjesec u kojem su kršćani dobili zaštitu od Vrhovnog suda da žive svoju vjeru u suprotosti s zeitgeistom današnjeg doba i, s druge strane, također mjesec u kojem je Sud legalizirao homoseksualni brak. Kršćani u Americi, poput Russella Bergera i Jacka Phillipsa, će biti sve više napadani od rulje zbog svog pokušaja da svoju vjeru žive u javnosti.

Kršćanski pastori u Americi, koji posvećuju svaku nedjelju u godini kako bi propovjedali o životu kao odgovor na odluku Roe vs Wade, trebali bi provesti isto toliko vremena da propovijedaju zašto je brak zajednica muškarca i žene, i zašto bi kršćani, poput Polikarpa, Bergera, Phillipsa i ostalih, trebali čvrsto stajati u obrani svoje vjere kada svijet oko njih zahtijeva drugačije.