‘Budale grade zidove’, veli Kina — dom najduljeg zida na svijetu!

Joseph Curl

Screenshot: YouTube/sawyerhartman

Predsjednik Trump vodio je svoju predsjedničku kampanju obećajući izgradnju zida na južnoj granici kako bi spriječio ljude da ilegalno ulaze u zemlju. I također je obećao da će ciljati zemlje koje nameću trgovinske barijere na Sjedinjene Države — potez koji je uzrujao neke nacije.

Poput Kine. Trump je nametnuo nove tarife na kinesku robu kako bi nadoknadio ogroman deficit s tom zemljom. Trump je nametnuo tarife od 25% na više od 50 milijardi dolara kineske robe, a Kini se to ne sviđa. Nimalo.

“Slijedeći put proširenja i otvaranja je najbolji odgovor Kine na trgovinski spor između Kine i Sjedinjenih Država, a to je također i odgovornost koje glavne zemlje trebaju imati prema svijetu”, pisalo je u editorijalu novinske agencije Xinhua.

“Mudar čovjek gradi mostove, budala gradi zidove”, napisao je Xinhua.

Ali tko god je napisao ovaj članak, jasno je zaboravio da je Kina izgradila najdulji zid na svijetu, dijelovi kojeg još uvijek stoje. Zid je podignut u obrambene svrhe, ali također i kao način kontrole kineskih granica i kako bi omogućio državi da nametne carine na robu transportiranu Putem svile.

Granična barijera proteže se oko 5.500 milja (8.851 km), s 3.889 milja (6.258 km) stvarnog zida, 223 milja (359 km) rovova i 1.387 milja (2.232 km) prirodnih obrambenih barijera poput brda i rijeka, izvijestio je BBC.

Ironija kineske osude zidova nekima nije promakla.

Vatikan je također osudio Trumpove planove za izgradnju zida. “Osoba koja misli o gradnji zida, gdje god se on nalazio, nije kršćanin. To nije gospel”, rekao je Papa novinarima 2016.

Evo kako Vatican izgleda: