On je preživio nacističke konc-logore — i ima poruku za one koji misle da Amerika ima svoje

Benny Johnson

Screenshot: YouTube/Daily Caller

Velike face američkih medija i političkih krugova koristili su pojačanu, neodgovornu retoriku kako bi opisali politiku pritvaranja imigranata predsjednika Trumpa. Terminologija nacističke Njemačke se sada regularno koristi za opisivanje američke imigrantske politike u javnoj areni. Mnogi su usporedili ustanove za pritvaranje ilegalnih stranaca na južnoj granici s “koncentracijskih logorima”, nazivali Trumpa “nacistom” i “Hitlerom”, a Imigracijske agente (ICE) “Gestapom”.

Demokratski senator iz Connecticuta, Richard Blumenthal, usporedio je američku politiku nulte tolerancije s “vagonima za stoku nacističke Njemačke”. Mnogi komentatori i političari izrazili su slično mišljenje.

David Tuck je rođen 1929. u Poljskoj. Nakon što su ga nacisti zarobili, preživio je nekoliko koncentracijskih logora. U jeku uspoređivanja ustanova za pritvor ilegalnih imigranata u modernoj Americi s nacističkim koncentracijskim logorima, Tuck je osjetio da mora reći svoje mišljenje.

Danas, Tuck ima poruku za one koji uspoređuju ustanove za pritvor ilegalnih imigranata s holokaustom. “Oni ne znaju ništa o holokaustu”, rekao je Tuck. “Odrastite već jednom. Ne možete raditi takve usporedbe. Svaki puta kada to čujem, slabo mi je.”

“Probudite se”, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Daily Caller. “Ovo nije holokaust”

POGLEDAJTE:

Kao što je Daily Caller prije objavio:

Kad je imao deset godina, nacisti su napali njegovu zemlju. Promarširali su njegovim susjedstvom, identificirajući Židove. David je imao ušivenu zlatnu Davidovu zvijezdu na svojoj odjeći i premješten je u geto.

1941., David je deportiran u Posen, nacistički radni logor u Poljskoj, da radi kao rob. 1943., David je ponovno deportiran, ovoga puta u Auschwitz, gdje je bio prisiljen raditi protuzrakoplovno oružje. 1945., David je po treći puta deportiran, u radni logor Mauthausen. Na putu je zamalo umro od užasne hladnoće.

David je ponovno deportiran u nacistički vojni radi logor, Güsen II, gdje se od njega tražilo da izrađuje njemačke avione. Kad su Amerikanci oslobodili njegov logor, imao je samo 35 kilograma.

Tuck je nakon oslobođenja emigrirao u Ameriku.