Emisija stakleničkih plinova pada u SAD, raste u Europi

Hank Berrien

Wikimedia Commons

Predsjednik Trump se vjerojatno valja po podu od smijeha.

Nova izvješća pokazuju da emisija stakleničkih plinova pada u Sjedinjenim Državama i raste u Europi — a pad emisije u SAD-u je radi pada troškova obnovljivih izvora energije i prirodnog plina.

Kao što Tony Mecia piše za Weekly Standard:

Izvješće Rhodium Group objavljeno prošlog tjedna navodi da, iako Trump “i dalje nastavlja rasplitati politiku čiste energije Obamine ere”, padovi troškova obnovljivih izvora energije i prirodnog plina “drže američke emisije stakleničkih plinova u padu”. Najnoviji vladini podaci pokazuju da su emisije smanjene 12 posto u razdoblju između 2005. i 2016. godine. Izvješće Rhodium Group procjenjuje da će do 2020. emisije pasti između 15 i 17 posto u usporedbi s razinama iz 2005.

Mecia također navodi lipanjsku procjenu BP-a u kojoj se tvrdi da su američke emisije stakleničkih plinova u 2017. pale za 42 milijuna tona u usporedbi s 2016., što je najveći zabilježen pad od svih zemalja. Ta ista BP procjena procjenjuje da se emisija u europskim zemljama povećala za 92 milijuna tona.

Statističko tijelo za Europu, Eurostat, izvijestilo je u svibnju kako je emisija ugljika u Europi porasla za 1,8%. Eurostat je napisao: “Italija i Francuska zabilježile su porast od 3,2 posto, povećavajući svoj udio u emisijama na 10,7 i 10 posto. Najveći porast zabilježila je Malta, koja je povećala svoje emisije za 12,8 posto, Estonija, s 11,3 posto i Bugarska, s 8,3 posto… Nedvojbeno, jedan od najvećih krivaca 2017. godine bila je Španjolska, u koja je povećala razinu emisija 7,4 posto i sada ima 7,7 posto udjela u ukupnim emisijama Europske unije.

Kina, najveći svjetski zagađivač, zabilježila je porast emisija stakleničkih plinova od 3,4%.