Po prvi puta, transrodna žena će se natjecati za Miss Universe

Emily Zanotti

Screenshot: YouTube

Transrodna žena Angela Ponce ulovila je krunu Miss Španjolske, što će joj omogućiti da postane prva transrodna žena u natjecanju za Miss Universe.

Ponce je tijekom vikenda osvojila titulu Miss Španjolske, izvijestio je Advocate, i planira nastupiti nadolazećem izboru za Miss Universe što će je učiniti “prvom transrodnom ženom koja se natječe u ime bilo koje zemlje.”

Ironično, Ponce sada može zahvaliti sadašnjem predsjedniku Donaldu Trumpu što joj je omogućio ovu priliku. 2012., kad je Trump još uvijek bio u vlasništvu licence za Miss Universe, transrodna žena iz Kanade po imenu Jenna Talackova zatražila je, uz pomoć GLAAD-a, mogućnost da se natječe u izboru za Miss Kanade.

Zabranjen joj je nastup, ali nakon prijetnji parnicama — i peticijom potpisanom od strane tisuća ljudi — Trump je popustio i otvorio natjecanje za Miss Universe svim natjecateljima koji se identificiraju kao žene, a ne samo biološkim ženama. Za razliku od Miss Amerike, koje tvrdi da je “program stipendiranja”, Miss Universe je prvenstveno natjecanje ljepote, pa je izgled jedina stvar koja je stvarno bitna.

Talackova je na kraju osvojila titulu Miss simpatičnosti Kanade, ali ne i nacionalnu titulu.

“Dovođenje imena i boja Španjolske pred svijet moj je veliki san”, napisala je Ponce na Instagramu. “Moj cilj je da budem glasnogovornica inkluzivnosti, poštovanja i različitosti, ne sao za LGBTQ+ zajednicu, već i za cijeli svijet.”

“Napravimo povijest”, dodala je Ponce na Twitteru.