Britanski liječnik dobio otkaz jer je izjavio da se rod određuje pri rođenju

Hank Berrien

Britanski liječnik koji je započeo obuku u svibnju kako bi postao zdravstveni i invalidski procjenitelj za državni odjel, dobio je otkaz zbog izjave da se rod utvrđuje pri rođenju.

Dr. David Mackareth, 55, radio je kao liječnik Nacionalne zdravstvene službe od svoje 29. godine i proveo većinu karijere u odjelima za nesreće i hitne slučajeve, ali tijekom treninga njegov instruktor je rekao da se Mackarethova izvješća moraju obraćati pacijentu ili klijentu njihovim samoodređenim rodom.

Mackareth je prisjeća: “Rekao sam da imam problema s tim. Vjerujem da je spol definiran biologijom i genetikom, a kao kršćanina Biblija nas uči da je Bog stvorio ljudska bića u obliku muškarca i žene. Mogao sam držati jezik za zubima, ali osjetio sam da je to bilo pravo vrijeme da podignem glas.”

Nakon što je njegov trener proslijedio Mackarethove primjedbe, APM, agencija koja ga je zaposlila, izjavila je da Odjel za rad i mirovine (Department for Work and Pensions – DWP), koji je odgovoran za socijalnu skrb, mirovine i politiku izdržavanja djeteta, rekao je kako se njegov stav “može smatrati zlostavljanjem prema Zakonu o jednakosti iz 2010.” Mackareth je odgovorio da ne može poštivati te standarde “u dobroj savjesti”.

Mackareth je smatran “nesposobnim za rad” i naknadno je otpušten.

Mackareth je istaknuo: “Prvo, mi nemamo pravo reći ono što vjerujemo. Drugo, kao što moj slučaj otkriva, ne smijemo misliti ono što vjerujemo. I na kraju, ne smijemo braniti ono što vjerujemo.” Također je rekao kako se bojao da bi drugi “profesionalni ljudi od vjere” mogli biti otpušteni zbog branjenja stajališta o rodu koja su “stara stoljećima”.

Mackareth je zaključio: “Ja ne napadam transrodni pokret, ali ja branim pravo na slobodu govora, slobodu vjerovanja. Ne mislim da bih trebao biti primoran koristiti određenu osobnu zamjenicu. Nije mi namjera nekoga uzrujati. Ali ako to što se netko uzruja može dovesti do otpuštanja doktora onda se, kao društvo, moramo preispitati kamo idemo.”

Glasnogovornica DWP-a je izjavila: “Dr. Mackaret jasno se izjasnio tijekom treninga da će odbiti upotrebu osobnih zamjenica koje nisu u skladu s njegovim vlastitim pogledom na biološki spol osobe. Očekujemo da će svi procjenitelji osjetljivo postupati s procjenama i pridržavati se Zakona o jednakosti iz 2010.”