NY Times: ‘Trump je dobio od NATO-a sve što je Obama ikad zatražio’

Joseph Curl

Screenshot: YouTube/ Latest World News Updates

Američki mainstream mediji ismijavali su predsjednika Trumpa zbog toga što je zauzeo čvrsti stav protiv svojih kolega u NATO članicama (onih koje ne plaćaju svoj fer udio). No, ispostavilo se da jedne liberalne novine zapravo misle da je Trump uradio dobar posao u Bruxellesu.

“Trump je dobio od NATO-a sve što je Obama ikad zatražio”, napisao je New York Times.

New York Times? Da, stvarno.

“Sada kada se dim uklonio s NATO summita, vidljiv je najočitiji rezultat: predsjednik Trump nastavio je inicijativu predsjednika Baracka Obame da saveznike drži na putu pravednijeg udjela u troškovima NATO-a. Trump se čak predbilježio na čvrsto očitovanje prema Rusiji. Napokon se vidio oči u oči sa svojim prethodnikom”, napisao je Times u svom vlastitom, editorijalu.

Kao što gospodin Trump, a prije njega i gospodin Obama, tvrde, Europa može više učiniti kako bi pomogla. Saveznici se previše oslanjaju na Amerikance kako bi transportirali, na primjer, trupe i opremu, a činjenica da je Francuskoj ponestalo bombi tijekom libijske operacije 2011. demonstrirala je ključnu slabost. Vjerojatno postoje i drugi nedostaci — ali NATO nije transparentan sa svojim podacima.

Veća potrošnja američkih saveznika mogla bi značiti da bi Sjedinjene Države mogle smanjiti svoju vlastitu potrošnju i dovesti na tisuće svojih vojnika kući. Gospodin Trump nije dao takav argument, ali je često govorio o povlačenju trupa i zatvaranju baza, bilo to u Njemačkoj, Siriji ili negdje drugdje.

Trump je prošlog tjedna oštro kritizirao NATO, a neposredno prije njegove tiskovne konferencije s međunarodnim tiskom u četvrtak, čelnici NATO-a pozvali su izvanrednu sjednicu kako bi odgovorili na Trumpove kritike da ne troše dovoljno na obranu.

“Jučer sam im dao do znanja da sam iznimno nezadovoljan s onim što se dešava i da moraju bitno povećati svoje obveze”, rekao je Trump oko podneva po lokalnom vremenu u Belgiji. “Rekao sam ljudima da ću biti vrlo nezadovoljan ako neće bitno povećati svoje obveze”, rekao je novinarima nakon izvanrednog zasjedanja.

“Došlo je do ogromnog napretka. Svi su pristali na bitno povećanje svojih obveza. Oni će podići to na razine na koje nisu pomislili do sad”, rekao je Trump. “Obveze su napravljene”, dodao je. “Obveze su dosad iznosile 2 posto, u konačnici će iznositi više od toga.”

“Svi su mi u sobi zahvalili. U toj sobi postojao je veliki kolegijalni duh… Vrlo ujedinjavajući, vrlo jak. Nema problema”, rekao je Trump. “NATO je sada mnogo jači nego što je to bio prije dva dana.”

Sada, čak se i New York Times slaže da je Trump učinio više od Obame.

Čudno.