Mađarska se pridružila Sjedinjenim Državama, istupila iz Globalnog sporazuma o migraciji

Hank Berrien

U srijedu, mađarska vlada najavila je da će se pridružiti Sjedinjenim Državama u povlačenju uz UN-ovog globalnog sporazuma o migraciji. Vlada je nazvala dogovor “u konfliktu s zdravim razumom” i nacionalnom sigurnosti. Sjedinjene Države povukle su se iz dogovora u prosincu prošle godine.

Mađarski ministstar vanjskih poslova Peter Szijjártó izjavio je: “Primarno pitanje za nas je sigurnost Mađarske i mađarskog naroda, a taj dokument je u potpunoj suprotnosti sa sigurnosnim interesima zemlje. Prema stajalištu vlade, UN-ov globalni sporazum o migaciji je u konfliktu s zdravim razumom i također s namjerom da se obnovi sigurnost u Europi”. Dodao je: “Vlada smatra ovu pretpostavku neprihvatljivom i smatra migraciju kao loš proces koji ima iznimno ozbolje sigurnosne aspekte”.

Prošlog prosinca, bivši državni tajnik Rex Tillerson je ustvrdio: “Sjedinjene Države podupiru međunarodnu suradnju po pitanju migracije, ali je primarna dužnost suverenih država da pomognu osigurati migraciju sigurnom, urednom i legalnom”.

Sporazum, službeno nazvan “Globalni sporazum za sigurnu, urednu i redovnu migraciju”, navodi da nijedna zemlja ne može migraciju rješavati samostalno, pišući: “Globalni sporazum je neobvezujući dokument. Njezin autoritet počiva na konsenzualnoj prirodi, vjerodostojnosti, kolektivnom vlasništvu i zajedničkoj provedbi. Ovaj kooperativni okvir prepoznaje da nijedna država ne može učinkovito rješavati migraciju samostalno zbog svojstvene transnacionalne prirode fenomena”.

Vladajuća stranka mađarskog premijera Victora Orbana, Fidesz, usredotočila se na smanjenje maovne migracije kao središnji dio svog dnevnog reda. Predsjednik Trump rekao je Orbanu u lipnju kako se složio “o potrebi jakih nacionalnih granica”, prema Bijeloj kući.

Kao što Fox News primjećuje: “Mađarska je bila na prvoj liniji migracijske krize 2015. godine i razljutila je međunarodne grupe izgradnjom granične ograde i postavljenjem vojnika na granicu tijekom krize.”