IZVJEŠĆE: Ekvadorska vlada spremna izručiti Wikileaksovog Juliana Assangea

Emily Zanotti

Izgleda da vrijeme istječe za osnivača Wikileaksa, Juliana Assangea.

Prema izvješću iz Intercepta, ekvadorski dužnosnici “planiraju povući azil” od Assangea, koji od 2012. godine boravi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, izbjegavajući nalog za uhićenje iz Švedske — gdje je optužen za seksualni napad na tinejdžersku djevojku — i potencijalno izručenje Sjedinjenim Državama, gdje bi se mogao suočiti s optužbama za špijunažu i zavjeru.

Novinar Glenn Greenwald, koji pokriva Assangeov slučaj za Intercept, rekao je da se ekvadorski predsjednik u petak susreo s britanskim dužnosnicima i da bi Assange mogao biti izbačen iz veleposlanstva već početkom ovog tjedna.

Ono što je čudno, izgleda da u konačnici neće Ekvador, Ujedinjeno Kraljevstvo ili Sjedinjene Države biti odgovorne za istjerivanje Assangea, već Španjolska. Assangu je blokirano korištenje interneta prije tri mjeseca, nakon što je objavio Tweet u kojem podržava separatističku skupinu u Španjolskoj, prekršivši ono što je Ekvador nazvao sporazumom da se Assange neće miješati u međunarodne poslove tako dugo dok se nalazi pod njihovom zaštitom.

Greenwald je rekao kako ne može predvidjeti što bi se moglo desiti Assangeu ako bude prisiljen napustiti ekvadorsko veleposlanstvo. Šveđani su zatvorili istragu o tome je li Assange silovao švedsku državljanku i oni vjerojatno neće podnijeti zahtjev za njegovo izručenje.

Sjedinjene Države mogle bi zamoliti Britance za Assangeovo izručenje zbog objavljivanja riznice tajnih dokumenata Chelsea Manning ili zbog suočavanja s ispitivanjem o tome je li pomogao Rusima da se umješaju u predsjedničke izbore 2016. To bi moglo uključiti mjesece pregovora, a zatim i mjesece onoga što bi vjerojatno bilo vrlo javno suđenje.