KNOWLES: Umjetnost pregovaranja je stvarna

Michael J. Knowels

Screenshot/YouTube/White House

Na veliko iznenađenje samoprozvanih pametnjakovića na obje strane političkog spektra, ispada da čovjek koji je uspio na najvišim razinama poslovanja nekretninama, luksuznih odmarališta, natjecanja u ljepoti, televiziji i politici možda zna stvar ili dvije o uspješnom pregovaranju. U srijedu, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pridružio se predsjedniku Trump u Vrtu ruža, u objavi kako će obojica odložiti uvođenje dodatnih tarifa dok se približavaju sporazumu koji je prihvatljiv i za Sjedinjene Države i za Europu — trgovinski rat je izbjegnut, prosperitet sačuvan.

“To će otvoriti tržišta za farmere i radnike, povećati investicije i dovesti do većeg prosperiteta, kako u Sjedinjenim Državama, tako i u Europskoj uniji”, objasio je predsjednik Trump, koji je nadavno uveo tarife na sav američki uvoz čelika i aluminija. Objava u Vrtu ruža signalizirala je kraj tarifa na svu robu koja nije vezana za automobilsku industriju, jer je EU pristala pojačati nabavku američke soje i ukalupljenog (tekućeg) prirodnog plina. U isto vrijeme, predsjednik Trump je također uspio podići više izdataka za obranu od naših saveznika iz Starog svijeta. Jen Stoltenberg, glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza, hvalio se da je “2014. samo tri saveznika” uplatilo fer udio u vojni savez, ali “ove godine se očekuje da će osmero saveznika ispuniti to obećanje”.

U međuvremenu, preko Tihog oceana, satelitske snimke pokazuju da Sjeverna Koreja rasklapa ključne aspekte svog nuklearnog programa samo mjesec dana nakon što je Kim obećao denuklearizaciju na summitu s predsjednikom Trumpom. Obavještajne analize potvrđuju da su tvornice bombe, proizvodni pogoni za lansiranje i postolje za testiranje raketnih motora, srušeni. Joseph S. Bermudez Jr., stručnjak za sjevernokorejski program za naoružanje, zaključio je u izvješću da je nuklearna diktatura poduzela “važan prvi korak prema ispunjenju obveza koje je preuzeo Kim Jong-Un”.

Već dvije godine, “stručni” komentatori na lijevoj i desnoj strani, opovrgavaju pregovaračke taktike predsjednika Trumpa. Dovodili su u pitanje njegovu inteligenciju, njegovo znanje i njegov razum. Samo luđak bi uveo tarife EU! Samo luđak bi kritizirao naše saveznike! Samo luđak bi se susreo s Kim Jong-Unom! Pa, čini se da strategija “luđaka” predsjednika Trumpa i te kako dobro funkcionira, iako klevetnici predsjednika ostaju zbunjeni autorom “Umjetnosti pregovaranja” (‘The Art of the Deal’, Trumpova knjiga – op. a.). Takvi ustrajni politički prognostičari mogli bi uzeti mig od jednog drugog političkog operatera, koji je prije pola tisućljeća napisao: “Ponekad je vrlo mudra stvar simulirati ludilo”.