SOCIJALISTIČKA EKONOMIJA 101: Venezuela skresala pet nula na svojoj valuti u borbi protiv ogromne inflacije

Hank Berrien

Screenshot: YouTube/TRT World

U srijedu, predsjednik socijalističke Venezuele Nicholas Maduro najavio je neobičan plan za suočavanje s golemom inflacijom koja muči njegovu zemlju: uklanjanje pet nula na valuti zemlje, bolivara. “Pet nula manje, kako bi mogli imati novi, stabilni financijski i monetarni sustav”, izjavio je.

Maduro, čiji je originalni plan bio micanje tri nule na valute, kako je to učinio i Hugo Chavez 2008. godione, planira vezati bolivar s kriptovalutom petro 20. kolovoza, a zatim nazvati novu valutu Sovereign Bolivar. Problem povezivanja valute s kriptovalutom jest taj što petro ima slabi kredibilitet zbog nedostatka povjerenja u Madurovu vladu. Prema Međunarodnom monetarnom fondu, inflacija će do kraja 2018. doseći milijun posto.

Kao što je Bloomberg izvijestio:

Madurov inicijalni redenominacijski plan pozivao je na micanje tri nula s banknota bolivara kako bi se zamijenio s Sovereign bolivarom. Ova nova odgoda došla je nakon što je Maduro odgodio planirani lipanjski rok do 4. kolovoza. Maduro je također potpisao uredbu za dodjeljivanje Orinoco Oil Belt’s Ayacucho 2 bloka centralnoj banci kao način za jačanje internacionalnih rezervi. Blok Ayacucho 2 sadrži 29,3 milijardi barela nafte, rekao je.

U lipnju, godišnja inflacija dosegla je 46.000 posto. Washington Post navodi: “Papirnati novac je teško dostupan u Venezueli, gdje najveća novčanica danas iznosi 100.000 bolivara, što je jednako orptilike 30 centi (2 kune). Obični ručak može lako koštati 3 milijuna bolivara.”