BUCHANAN: Je li Rusija ‘Carstvo zla’?

Patrick J. Buchanan

“Povijest se ponavlja, prvo kao tragedija, potom kao farsa”, kaže izreka koja se pripisuje Marxu i pada na pamet u ovom vremenu Trumpa.

Za one od nas koji su odrasli u Trumanovo doba, kada je Crvena armija polovici Europe nametnula krvavu boljševičku vladavinu i kada je NATO bio potreban kako bi držao Staljinove armije daleko od Kanala, prijetnja se činila beskrajno ozbiljnijom. I bila je.

U to vrijeme postojali su pravi izdajnici.

Alger Hiss, visoki pomoćnik State Departmenta, na FDR-ovoj strani u Jalti, raskrinkan je kao Staljinov špijun od kongresmena Richarda Nixona. Harry Dexter White, broj 2 Ministarstva financija, Laurence Dugga iz Statea i pomoćnik u Bijeloj kući Lauchlin Currie, svi oni su su izloženi kao špijuni. Tada dolazimo do Rosenbergovog špijunskog prstena koji je Staljinu razotkrio tajne atomske bombe.

Koga imamo danas u rangu Hissa i Rosenbergovih? 29-godišnju rusku Annie Oakley po imenu Maria Butina, optuženu da se infiltrirala u Nacionalno udruženje vlasnika oružja i Nacionalni molitveni doručak.

Je li Putinova Rusija doista reinkarnacija Staljinovog Sovjetskog Saveza? Je li Rusija prijetnja slične magnitude?

Rusija je “naš geopolitički neprijatelj broj 1” gromoglasno je izjavio Mitt Romney 2012., sada citiran poput mudraca od strane liberala koji su nekada kritizirali republikance zbog bilo kakvog skepticizma prema detantu tijekom Hladnog rata.

Možda je vrijeme da usporedimo SSSR Staljina, Hrušćova i Brežnjeva s Rusijom Vladimira Putina.

Početkom Reaganovog mandata 1981. godine, 400.000 vojnika Crvene armije bilo je stacionirano u Središnjoj Europi, okupirajući istočnu obale Elbe.

Zapadni Berlin bio je okružen ruskim trupama. Istočna Njemačka, Poljska, Čehoslovačka, Mađarska, Rumunjska, Bugarska, sve su vođene od moskovskih marioneta. Sve su pripadale Varšavskom paktu stvorenom kako bi parirao NATO-u. Litva, Latvija, Estonija, Gruzija i Ukrajina nalazile su se unutar SSSR-a.

Do kraja Jimmy Carterove ere, Moskva je ušla u Etiopiju, Mozambik i Angolu u Africi, Kubi na Karibima i u Nikaragvu u Središnjoj Americi, u dotada najvećem izazovu Monroeove doktrine.

Sovjeti su napravili invaziju na Afganistan i okupirali ga. Sovjetska mornarica, koju je više od 25 godina gradio admiral Sergej Gorškov, bila je globalni rival američkoj mornarici koja ja pala na 300 brodova.

A danas? Sovjetsko carstvo je povijest. Sovjetski Savez je povijest, razbijen na 15 zemalja. Rusija je manja nego što je bila u 19. stoljeću. Rusija je otišla s Kube, Grenade, Središnje Amerike, Etiopije, Angole i Mozambika.

Varšavski pakt je povijest. Crvena armija je nestala iz Istočne Europe. Bivše zemlje Varšavskog pakta, Poljska, Čehoslovačka, Mađarska, Rumunjska i Bugarska sve pripadaju NATO savezu, kao i bivše sovjetske “republike” Estonija, Litva i Latvija.

Kad je admiralski brod ruske mornarice, nosač aviona Admiral Kuznetsov, isplovio iz Murmanska u Siriju, morao je proći kroz Sjeverno more, Kanal, istočni Atlantic, Gibraltarski tjesnac, a zatim ploviti punom dužinom Mediterana do sidrišta Latakia.

Dolazeći i odlazeći, Kuznetsov je bio unutar dometa protubrodskih projektila, zrakoplova, podmornica i površinskih brododa 20 NATO zemalja, među njima Norveške, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Španjolske i Portugala, kao i mnogih američkih baza i ratnih brodova.

Ulaskom u Mediteran, Kuznetsov je morao ploviti, bez pomorske baze za punjenje goriva, unutar dosega projektila, zrakoplova i brodova Španjolske, Francuske, Italije i Grčke. Na obali Jadranskog i Egejskog mora također se nalaze članice NATO-a, osim Kosova, koje pak ima jednu od najvećih američkih baza na Balkanu, kamp Bondsteel.

Da bi plovili od St. Petersburga preko Baltičkog mora do Atlantika, ruski ratni brodovi moraju proći putem koji je unutar dosega 11 NATO nacija — tri baltičke republike, Poljska, Njemačka, Danska, Norveška, Nizozemska, Belgija, Velika Britanija i Francuska.

Zapadnu i istočnu obalu Crnog mora sada u potpunosti kontrolira NATO: Rumunjska, Bugarska, Turska. Jedini ruski kopneni koridor do svoje pomorske baze na Krimu je uski most do poluotoka Kerč.

S raspadom SSSR-a, Rusija je reducirana na dvije trećine teritorija i polovinu stanovništva Sovjetskog Saveza.

Njezine bivše republike, a sada susjedi, Gruzija i Ukrajina su neprijateljske. Svoja lansiranja svemirskih letjelica sada izvodi iz inozemne zemlje, Kazahstana. Njezino gospodarstvo smanjilo se na veličinu talijanskog.

Ima jednu desetinu populacije i jednu petinu gospodarstva svog nazirajućeg susjeda, Kine, i, osim teritorija, još je više zasjenjena Sjedinjenih Država i njezinim GDP-om od 20 trilijuna dolara i trupama, bazama i saveznicima širom svijeta.

Najkritičnije, ruski režim više nije komunistički. Ideologija koja je vodila njezin imperijalizam je mrtva. Postoje stranke, demonstracije i disidenti u Rusiji, a i pravoslavna vjera koja je živa i promovirana od Putina.

Gdje, danas, postoji vitalni interes Sjedinjenih Država kojeg ugrožava Putin?

Bolje brbljati-brbljati nego ratovati-ratovati, rekao je Churchill (To jaw-jaw is always better than to war-war). Bio je u pravu, kao što je i predsjednik Trump koji nastavlja razgovarati s Putinom — usprkos svoj goropadnoj rusofobiji u ovom gradu.