BOZELL & GRAHAM: Holivudsko licemjerje prema oružju

L. Brent Bozell III
Tim Graham

Screenshot: YouTube/Walther

U dugom, vrućem ljetu televizije, kontrola oružja nije bila jedna od glavnih tema u medijima, što nije prihvatljivo njihovim bijesnim rođacima u svijetu zabave. Za njih, vatreno oružje je korijen sveg zla, stoga neka priče počne!

Uzmite, primjerice, Freeformov (nekada u obitelji ABC-a) show pod nazivom “The Bold Type”, koji govori o mladoj ženi koja radi za časopis u New York Cityju pod nazivom Scarlet (mislite: Cosmopolitan). Epizoda prikazana 17. srpnja prikazuje dvije cimerice i suradnice po imenu Jane i Sutton, koje se upuštaju u argument. Jane je saznala da Sutton (koja dolazi iz ruralne Pennsylvanije) posjeduje sačmaricu u apartmanu. Jane kaže: “Što još skrivaš od mene? Imaš MAGA kapu? Gledaš ‘Hannityja’? I voziš li ‘monster truck’? Jer ako ne, ne razumijem zašto posjeduješ oružje.”

Ovo je klasična erupcija obalnog elitizma: Oružje je za obožavatelje Trumpa i seljačine koje gledaju Fox. Jane drži prodiku Sutton govoreći da “polovina zemlje zna da su naši zakonodavci potkupljeni od NRA i da je vlasništvo nad vatrenim oružjem barbarsko”.

Radnja evoluira u crtićku propagandu. Na kraju epizode, Sutton rastapa svoju pušku kako bi napravila naušnice. Novine Variety razgovarale su s Amandom Lasher, koja vodi ovaj show i pripada skupini za kontrolu oružja pod imenom “Moms Demand Action for Gun Sense in America”. “Mislim da moramo reducirati kulturu oružja u Americi”, rekla je Lasher. “Ali mislim da ćemo jedino uspijeti u tome ako ćemo voditi otvoreni, uljudan razgovor s ljudima koji posjeduju oružje.” Ona je to usporedila s #MeToo pokretom, kao da su vlasnici oružja usporedivi s ljudima koji počinjavaju seksualno zlostavljanje.

U ovom izmišljenom scenariju, “razgovor” je pomogao milenijalnoj vlasnici oružja Sutton shvatiti kako se “određuješ na određeni način … I tada odrasteš i prerasteš (oružje), ali nisi baš spreman da ga se odrekneš”, kao što objašnjava Lasher. “Željeli smo napraviti priču o tome i otkriti da ne trebaš nešto drugo kako bi se osjećao jakim ili sigurnim ili moćnim ili pod kontrolom.”

Licemjerje, nazovite svoj ured. Ako Lasher i njezine “Majke koje zahtijevaju akciju” žarko žele “reducirati kulturu oružja u Americi”, zašto se ne bi prvo posvetili introspekciji? Možete pretražiti cijelu web stranicu skupine i njezin popis “kampanja” i nečete naći niti jednu riječ o aktivizmu usmjerenom protiv zabavne industrije — TV-a, filmova, video igara, bilo čega.

TV serije još uvijek guraju oružano nasilje kako bi povećale gledanost. Nedavna studija Vijeća roditelja televizije (Parents Television Council) izvijestila je da se stopa oružanog nasilja na televiziji u udarno vrijeme gledanosti zapravo povećala u zadnjih pet godina od pucnjave u Sandy Hooku. U osvrtu na razdoblje studenog 2017., nakon masovne pucnjave u Las Vegasu, pronađeno je da je 185 od 287 epizoda sadržavalo nasilje (gotovo 61 posto), a 112 od njih (39 posto) imalo scena oružanog nasilja.

Dramatično gora situacija je u filmovima. Matt Philbin iz Media Research Centra, izvijestio je prošle jeseni da je zapanjujućih 589 slučajeva nasilja sadržano u filmovima “Kingsman: The Golden Circle,” “American Assassin,” Stephen Kingovom “It” i “mother!”. A to su samo četiri najuspješnija filma u tjednu prije napada u Las Vegasu. Filmovi su imali najmanje 212 slučajeva oružanog nasilja, a broj žrtava bio je najmanje 192.

Holivudski producenti i glumci ne vide problem u klevetanju “barbarskog” Nacionalnog udruženja vlasnika oružja (NRA) i krivljenju njega — i predsjednika Trumpa i Fox-a i bilo čega drugog s predznakom konzervatizma — za masovne pucnjave. No, odbijaju marširati ijedan korak ili izgovoriti ijednu riječ prigovora protiv najvećih prijestupnika: sebe samih.