Steven Seagal imenovan ‘posebnim izaslanikom’ Rusije u Sjedinjenim Državama

Emily Zanotti

Screenshot: YouTube/RT

Glumac Steven Seagal — poznat po kung-fu filmovima iz 1990-ih — imenovan je “posebnim izaslanikom” Rusije u Sjedinjenim Državama i zadužen za poboljšanje odnosa između te dvije države.

Seagal, koji nije samo majstor borilačkih vještina već i bliski prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina (i ruski državljanin, zahvaljujuću specijalnom dekretu koji je prošle godine donio Putin), zadužen je raditi u “humanitarnoj sferi” u doprijeti do Amerikanaca “u sferi kulture, javnosti i razmjeni mladih”, izvjestio je CNN.

Prema izvješćima, uloga će biti u skladu s veleposlanikom dobre volje Ujedinjenih naroda — nekom vrstom maskote i predstavnika odnosa s javnošću. Ruska vlada očito osjeća da Seagal predstavlja neku važnost američkom društvu, iako Seagal nije glumio u filmu koji je otvoren u kinima, osim onima “na zahtjev”, već više od desetljeća.

Seagal je bio gorljivi zagovornik Putina, a čak je išao tak odaleko da je branio ruskog čelnika zbog optužbi namještanja izbora, uključujući i američke predsjedničke izbore. Prošle je godine na britanskoj televiziji nazvao te tvrdnje “propagandom”, dodajući kako je Putin “veliki svjetski vođa” i “brilijantni taktičar”.