Kalifornijski ‘progresivni’ pastor tvrdi da je Isus bio ‘osoba od boje kojeg je ubila bijela supremacija’

Hank Berrien

screenshot from YouTube

“Progresivna” crkva iz kalifornijskog grada Santa Cruza voli misliti o sebi da je progresivna, poslužujući pivo tijekom službe i otvaranjem pivovare, a njezin pastor tvrdi da je Isus bio feminist i “osoba od boje kojeg je ubila bijela supremacija”.

Pastor crkve Greater Purpose, Christopher VanHall, rekao je: “Kako bi izgledala crkva koja bi nalikovala pokretu kojeg je započeo Isus, a ne kao crkva kakvu poznajemo danas u Americi? Iz tog dosljednog promišljanja došao je ovaj model za crkvu-pivovaru koja gernerira sredstva za lokalne dobrotvorne organizacije.”

Nastavio je:

Otvoreni smo i potvrđujemo LGBTQ. Mi smo feministi i vjerujem da je Isus također bio. Mi smo borci za okoliš, što mislim da je izvorni mandat Božje djece, da se brinu o planeti koju svi poznajemo i u kojoj svi uživamo. Mi smo protiv rata, za što vjerujem da je i Isus bio. Također smo za pravednost među rasama, a Isus je bio Palestinac. Židovski rabin. On je bio osoba od boje koju je ubila bijela supremacija, tako da ulažemo sve svoje napore da budemo na prvim linijama za pravednost među rasama. To je ono što nas odvaja od mnogih američkih crkava.

Nakon što je pet godina održavala službe, crkva je preuzela staru knjižaru s namjerom da je pretvori u pivovaru i restoran.

VanHall je rekao: “Rekli smo, ‘Hej, zašto ne bismo napravili pivovaru, a nedjeljom prije otvaranja možemo koristiti prostor kao prostor za bogoslužje, a onda možemo iskoristiti sredstva koja bismo dali lokalnim dobrotvornim zajednicama za pomoć ljudima svih vjera, spolova, rasa pa čak i rasnih identiteta? Tako smo došli do ovog modela i pronašli odlično mjesto… koje je na kraju ispalo da se nalazi točno ispod podružnice Planiranog roditeljstva Santa Cruza, mjesta kojeg obožavamo i čije napore pružanja zdravstvene zaštite ženama podržavamo.”

Otvaranje crkve zakazano je u ljeto ili jesena 2019. godine.